obiadki gerber

Obiadki Gerber – sposób na zdrowy rozwój dziecka

Od tego, co dostaje niemowlę, zależy, co będzie lubił przedszkolak oraz uczeń. Dlatego już pierwsze dania, które otrzymuje malec powinny być jak najbardziej wartościowe. Tuż po ukończeniu przez niemowlę 4 miesiąca życia, można wprowadzać mu powoli nowe smaki i konsystencje pokarmów. I tu powstaje dylemat dla rodziców: przygotowywać samemu czy podawać dania ze słoiczków? Sprawdź zatem, co kryje się pod nakrętką słoiczków przeznaczonych dla niemowląt.

Smak najwyższej jakości

Na pewno to możliwe, lecz trudno jest w domu przygotować danie, które dorównałoby jakością tym ze słoiczków. Zagłębiając się bowiem w cały proces tworzenia obiadków i dań w słoiczkach dla niemowląt, widać z jaką starannością są dobierane do nich surowce, w jakich warunkach są one hodowane i jak wygląda cały proces produkcji od laboratorium, przez taśmę produkcyjną, aż po półkę sklepową. Np. produkty do dań marki Gerber poddawane są nawet 30 różnym badaniom laboratoryjnym oraz 110 badaniom jakościowym. Dodatkowo sam smak również jest testowany, również przez mamy, które wiedzą, co smakuje dzieciom. Nie ma możliwości, by odpowiednia wysoka jakość słoiczkowych dań była pomijana. Gwarantują to przede wszystkim bardzo restrykcyjne przepisy dotyczące produkcji żywności dla dzieci i niemowląt. Kontroli poddawany jest każdy etap produkcji. Prowadzony jest stały nadzór nad uprawami oraz kontrola nad dostawami. Dzięki temu wiemy, że np. marchewka dla niemowlaka jest w 100% zdrowa i nie zawiera szkodliwych substancji, które mogły by dostać się do niej na etapie hodowli. Nie zawiera nawozów sztucznych i metali ciężkich. To samo dotyczy innych warzyw, owoców oraz mięs będących składnikiem dań w słoiczkach Gerber.

Najlepszy smak przede wszystkim dla dziecka

Gotując w domu zwykle sprawdzamy dany smak potrawy i w razie konieczności dosalamy danie. Kierujemy się wtedy własnym smakiem, który niestety został do soli przyzwyczajony. Nawet jeśli wiemy, że gotując dla niemowlaka solić nie powinniśmy, trudno jest powstrzymać się nawet od dodania odrobiny soli np. do zupki. Jednak niemowlę, które nie poznało smaku soli, nie zna jej braku. To samo dotyczy dosładzania wielu potraw. Dlatego obiadki dla dzieci w słoiczkach nie zawierają dodatku soli i cukru. Gerber pozwala maluchom poznawać prawdziwe smaki i testować swoje jeszcze nie w pełni rozwinięte kubki smakowe. Wyjątkiem są dania, które zawierają jodowaną sól, która pokrywa zapotrzebowanie na jod.

Jaki słoiczek w jakim wieku?

Niemowlęta karmione piersią swoją przygodę z nowymi smakami mogą zacząć po ukończeniu 5 miesiąca życia. Z kolei te karmione mlekiem modyfikowanym już około miesiąca wcześniej. Wprowadzając nowe pokarmy nie podajemy dziecku od razu całej miseczki nowego dania. Z początku jest to tylko łyżeczka lud dwie nowego smaku, a w następnych dniach, w zależności od apetytu dziecka, więcej. Ten początek jednak to wyłącznie pojedyncze produkty. Specjalnie dla najmłodszych smakoszy Gerber przygotowało serię Moja Pierwsza Łyżeczka. Są to dania o łagodnym smaku i delikatnej konsystencji, stworzonej specjalnie na pierwsze razy. W serii tej znajdziemy zarówno słoiczki z owocami, jak też warzywami. Najczęściej podaje się więc Marchewkę, Delikatny Banan, Jabłuszka, Suszone śliwki, Delikatne Jarzynki, Dynię, Brokuły i wiele innych. Dla starszych propozycją od Gerbera są dania Kuchnia Polska, gdzie znajdziemy potrawy przygotowane specjalnie dla niemowląt, lecz przy uwzględnieniu smaków i receptur kuchni polskiej. Są to m.in. Domowy rosołek drobiowo-wołowy, Krupniczek z cielęcinką, Zupka pomidorowa z indykiem i ryżem, a także Tradycyjny schabik ze śliwką w warzywach i wiele innych dostosowanych składem i konsystencją do wieku dziecka. Dania w słoiczkach są przygotowywane z najwyższą starannością przy zachowaniu odpowiednich proporcji wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dlatego też dania oferowane przez Gerber pod żadnym względem nie odbiegają wartością od dań przygotowanych przez mamę w domu.

Scroll to Top
Scroll to Top