Maka pszenna M ka pszenna typ 1850 8211 co mo na z niej zrobi

Mąka pszenna typ 1850 – co można z niej zrobić?

Mąka to jeden z podstawowych produktów, jakie znajdziemy w każdej kuchni. Nawet, jeżeli ktoś nie umie piec i nie próbuje swoich sił w tym zakresie, mąka i tak czasem przydaje się w kuchni – wykorzystujemy ją na przykład do zagęszczania sosów. Co jednak oznacz konkretny typ, jaki zawsze pojawia się na opakowaniu tego produktu? Do czego służą różne typy mąki i jakie przepisy możemy wykonać z ich udziałem?

1. Co oznacza dany typ mąki?

2. Podział ze względu na gatunek

3. Do czego wykorzystać mąkę typ 1850?

Co oznacza dany typ mąki?

Cyferka, jaka pojawia się przy oznaczeniu mąki to nic innego, jak informacja o sposobie obróbki ziaren. Im mniejszy numer, tym produkt drobniej zmielony i wykonany z wewnętrznej części ziarna pszenicy. W przypadku mąki oznaczonej numerem 1850 mamy do czynienia z produktem wykonanym z całego ziarna, co sprawia, że produkt ten jest bogatszy w substancje odżywcze i minerały.

Podział ze względu na gatunek

Z różnych rodzajów mąki możemy wykonywać różne wypieki. Najdelikatniejsze, najdrobniej zmielone ziarna idealnie nadadzą się do wszelkiego rodzaju deserów, biszkoptów i ciast. Taką mąkę znajdziemy pod oznaczeniami od 400 do 650, gdzie 400 będzie świetnym wyborem do lekkich biszkoptów czy naleśników, a 650 to cięższych słodkości, jak na przykład ciasto drożdżowe i pączki.

Typy mąki o numerze wyższym, niż 650 uznaje się już za mąkę chlebową, co oznacza, że najlepiej sprawdzą się one przy wypieku bułek, chałek, makaronu czy chleba właśnie. Ta grupa produktów obejmuje numery od 750 aż do 3000, gdzie każdy kolejny jest coraz mniej przetworzony. Ostatni typ mąki – 3000 – to tzw. produkt z pełnego przemiału, który idealnie nada się do chleba na zakwasie.

Do czego wykorzystać mąkę typ 1850?

Mąka pszenna typ 1850 jest również inaczej nazywana graham i służy przede wszystkim do wypieku chleba. Będziemy w stanie uzyskać z niej standardowy, pełnoziarnisty typ pieczywa. Jest to produkt bogaty w błonnik, jednak nie tak „toporny”, jak typy 2000 i 3000, dzięki czemu chleb razowy wykonany z tej mąki będzie delikatniejszy w smaku. Poza chlebem będzie nadawała się również do wypieku razowych bułek, a także do przygotowania pełnoziarnistego makaronu domowej roboty.

Mąka pszenna o oznaczeniu 1850 jest bogatsza w błonnik i minerały, w porównaniu do mąk o niższym typie. Dzięki temu wykonane z niej wyroby są bardziej sycące, właśnie ze względu na jej skład. Dodatkowym plusem jest również obecność witamin, zarówno tych rozpuszczalnych w tłuszczach (D, E oraz K), jak i w wodzie (grupa B).

Zobacz również wideo:

Poczytaj również:

Copy link