Śniadaniową porą. „Zdrowy” Konkurs!

Strona główna » Blog » Śniadaniową porą. „Zdrowy” Konkurs!

Śniadaniową porą. „Zdrowy” Konkurs!

Smażony boczek i jajka, kanapka z żółtym serem, kawa i słodki rogalik. Jest wiele możliwości, aby smacznie rozpocząć dzień. Warto poznać wszystkie z nich, aby móc wybrać tą najkorzystniejszą dla nas.

Siódma rano, dzwoni budzik. Leniwie idziesz do łazienki, spędzając w niej jak zwykle za dużo czasu. Potem w biegu się ubierasz i pijesz kawę. Śniadanie jest ostatnią rzeczą, którą masz na myśli w tej chwili. A przecież to ono, jak twierdzą dietetycy, powinno dostarczać ok. 20% dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Angielski „wielki głód”
Choć słowiańska kuchnia nie należy do tych najlżejszych, w porównaniu z angielską trudno uznać ją za wysokokaloryczną. Brytyjskie śniadanie to najczęściej kolorowe dania i moc smaków. Składa się przede wszystkim z potraw podawanych na ciepło – często smażonych na głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku. Podstawę posiłku stanowią plastry bekonu i wieprzowe parówki serwowane z jajami w każdym wydaniu – sadzonymi lub gotowanymi w „koszulkach”. Dodatkiem są tosty z masłem, pomidory i prażona fasolka, a do popicia świeżo wyciskane soki. Kuchnia angielska utrzymuje przede wszystkim tradycyjne przepisy i zwyczaje, które są kontynuacją kulinarnej historii Królestwa. W czasach dawnej Anglii dla rolników pracujących w polu śniadanie często stanowiło jedyne źródło energii w ciągu dnia, musiało więc być obfite i syte.

Kontynentalny pośpiech
Przeciwieństwem angielskich nawyków żywieniowych jest tradycyjne śniadanie kontynentalne. Na próżno doszukiwać się w nim wielkiej różnorodności smaków, jest natomiast bogactwem witamin i składników odżywczych. Podstawowym elementem posiłku jest pieczywo – tradycyjne lub ciemne z dodatkiem ziaren. Jego uzupełnienie stanowią natomiast masło, dżem i miód. W wersji rozszerzonej śniadania podaje się także wędliny i sery. Coraz większą popularnością cieszą się pełnoziarniste płatki i musli, zalewane mlekiem lub jogurtem naturalnym. – Taka forma śniadania jest dobrym pomysłem nie tylko ze względu na oszczędność czasu wykonania. Przede wszystkim stanowi cenne źródło substancji odżywczych, gwarantujących zdrowy początek dniaMałgorzata Zdrojewska, specjalista dietetyk, współpracujący z firmą Good Food. – Najważniejszym wśród nich składnikiem jest błonnik, który „pęczniejąc” w żołądku daje uczucie sytości i wspomaga pracę układu trawiennego – dodaje ekspert. Obecnie na półkach sklepowych możemy znaleźć wiele wariacji płatków śniadaniowych – od naturalnych po smakowe z dodatkami owoców lub ziaren. Są również takie, które zostały wzbogacone elementy pełnoziarnistymi składnikami jak np. chrupki zbożowe „Wysoki błonnik” firmy Good Food. Takie śniadanie pozwala zaspokoić potrzeby nawet najbardziej wymagających „niejadków”.

Francuska oszczędność formy
Klasyczne francuskie śniadanie nawiązuje do wysublimowanych gustów kulinarnych mieszkańców tego kraju. Charakteryzuje się prostą formą podania, jednak proponowane w nim smaki są pieczołowicie dobrane. Tradycyjny posiłek składa się ze świeżo wypieczonych rogalików, zwanych croissantami lub maślanych bułeczek, podawanych z dodatkiem wielosmakowych konfitur i dżemów. Ważnym elementem jest parzona, aromatyczna kawa. Dla dzieci natomiast przygotowuje się kakao lub sok pomarańczowy. Gorące napoje podawane są w małych miseczkach, które ułatwiają zamaczanie w nich pieczywa – taka forma łączenia smaków jest nieodłącznym rytuałem śniadaniowym Francuzów. Choć ich poranne posiłki ograniczają się głównie do słodkości, to zawarte w nich węglowodany dodają energii na cały dzień. Francuskie śniadanie jest delikatne i lekkie w formie, jednak jego konsumpcji nie należy łączyć z pośpiechem, a raczej delektowaniem się wszystkimi walorami smakowymi.

Jak widać nawet poranną porą możemy wykazać się kulinarną kreatywnością. Pamiętajmy tylko, aby przyrządzić coś nie tylko smacznego, ale i odżywczego.- Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, warto więc poświęcić mu trochę więcej uwagi. Wartościowe i pożywne poprawia samopoczucie oraz stanowi cenne źródło energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wystarczy przestawić budzik o pięć minut wcześniej, by tym samym zadbać o zdrowy początek każdego dnia – dodaje Małgorzata Zdrojewska.

a teraz zapowiadany…….

Konkurs

w którym nagrodami są 3 zestawy ufundowane przez markę Good Food! W skład każdego zestawu wchodzi:
1 szt. -Wysoki błonnik naturalny
1 szt. -Wysoki błonnik cynamonowo-jabłkowy,
1 szt. -Wafle Minis Kuku Kurydza
1 szt. -Wafle Minis Coco Banana
1 szt. -Wafle Jumbo Papryka
1 szt. -Wafle Jumbo Ser
1 szt. -Wafle Jumbo Kwaśna śmietana i cebula
1 szt. -Wafle Extra Cienkie Kukurydziane

[nggallery id=2194]

Pytanie konkursowe: Jakie jest dzienne zapotrzebowanie kaloryczne kobiet?

Odpowiedzi prosimy przesyłać na adres: konkurs@modaija.pl z dopiskiem w temacie: „goodfood” w nieprzekraczalnym terminie do 12. grudnia 2011 r(w mailu nie zapomnijcie o podaniu swoich danych, niezbędnych do przesłania nagrody w przypadku wygranej).

Regulamin konkursu

Regulamin niniejszy określa zasady uczestnictwa w konkursie internetowym „Śniadaniową porą. „Zdrowy” Konkurs!” (zwanym dalej Konkursem) organizowanym przez portal ModaiJa.Pl oraz firmę Good Food (zwanymi dalej Organizatorem).

    1. Konkurs rozpoczyna się 05. grudnia 2011 r. i trwa do godz. 0:00 (czas UTC+1) 12. grudnia 2011 r. (włącznie).
    2.  W konkursie mogą wziąć udział wyłącznie osoby pełnoletnie. Osoby niepełnoletnie muszą być reprezentowane przez swoich rodziców, bądź opiekunów.
    3.  W konkursie nie mogą brać udziału pracownicy Organizatora.
    4. Nagrodami w konkursie są: 3 zestawy Good Food, w skład każdego zestawu wchodzi:1 szt. -Wysoki błonnik naturalny
      1 szt. -Wysoki błonnik cynamonowo-jabłkowy,
      1 szt. -Wafle Minis Kuku Kurydza
      1 szt. -Wafle Minis Coco Banana
      1 szt. -Wafle Jumbo Papryka
      1 szt. -Wafle Jumbo Ser
      1 szt. -Wafle Jumbo Kwaśna śmietana i cebula
      1 szt. -Wafle Extra Cienkie Kukurydziane
    5. Nagrody będą wysłane na adresy podane przez zwycięzców, z którymi skontaktuje się Organizator Konkursu.
    6. Reklamacje dotyczące odbioru nagród lub innych elementów Konkursu można przesyłać w terminie 14 dni od dnia stwierdzenia przyczyny reklamacji na adres Organizatora.
    7. Reklamacje nie zgłoszone w tym terminie nie będą przez Organizatora rozpatrywane.
    8. Nagrody przepadają w sytuacji podania przez Uczestnika błędnych danych, co uniemożliwi kontakt z Uczestnikiem lub dostarczenie nagrody.
    9. Biorąc udział w konkursie Uczestnik potwierdza, że wyraża zgodę na wszystkie unormowania zawarte w niniejszym Regulaminie oraz na umieszczenie swoich danych osobowych w adresowej bazie danych Organizatora oraz ich dalsze wykorzystanie i przetwarzanie w celach marketingowych.
    10. W przypadku zmiany Regulaminu zostanie on podany do publicznej wiadomości, poprzez opublikowanie go na tych stronach i poinformowanie wszystkich Czytelników portalu o tym fakcie.
    11.  Do 3 dni roboczych po zakończeniu Konkursu, Organizator opublikuje wyniki Konkursu na łamach portalu, pod artykułem z w/w konkursem.
    12. W kwestiach nieuregulowanych w niniejszym regulaminie zastosowanie mają przepisy polskiego prawa, w szczególności Kodeksu Cywilnego.

Rozwiązanie konkursu

Prawidłowa odpowiedź: 2400-2800 kcal.

Nagrody wylosowały: Justyna z Warszawy, Dominika z Jaworzna oraz Katarzyna z Dąbrowy Górniczej.

Gratulujemy, smakowite – i wielkie! – paczki już do Was ślemy.

2018-03-14T10:14:32+00:00 5 grudnia 2011|Konkursy, Kuchnia, Świat Kobiet|