warsztaty kulinarne

Przepisy kulinarne Michała Godynia, szefa kuchni Ambasady Szwecji w Warszawie

Kanelbullar – Słodkie bułeczki cynamonowe

Przepis na 20 sztuk

CIASTO:

  • 0,6 kg mąki pszennej

  • 30 g drożdży

  • 100 g masła

  • 1 szklanka (250 ml) mleka

  • 100g cukru

  • łyżeczka mielonego kardamonu

  • 1 jajko

NADZIENIE:

  • 1/2 kostki (100 g) masła

  • 1/2 szklanki (100 g) cukru

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

SZKLIWO :

  • 1 jajko

  • cukier perlisty do posypania

Drożdże rozpuść w misce z cukrem. W garnku rozpuść masło, wlej mleko i lekko podgrzej (uwaga nie może być gorące). Mąkę wymieszaj z kardamonem. Do rozpuszczonych drożdży z cukrem dodaj lekko cieple mleko z masłem i dodaj jajko. Następnie wszystko dobrze wymieszaj. Do wymieszanego płynu dodaj powoli mąkę z kardamonem i mieszaj do uzyskania jednolitej masy; na sam koniec należy ciasto napompować. Dokładnie wyrób ciasto przez 10-15 minut (możesz użyć robota kuchennego).

Tak gotowe, wyrobione ciasto odstaw na 1 godz. w ciepłe miejsce. Kiedy masa ciasta podwoi swoją objętość, ciasto wyłóż na stół oprószony mąką i rozwałkuj na grubość 1cm o kształcie prostokąta.

W międzyczasie należy przygotować nadzienie. Masło rozetrzeć z cukrem i cynamonem na jednolitą, gładką masę.

Kiedy mamy już prostokąt z rozwałkowanego ciasta, smarujemy na jego całej powierzchni nadzienie z masła, cynamonu i cukru.

Następnie zwijamy ciasto w ślimaka i kroimy kawałki o grubości ok. 1-2 cm. Odstawiamy na blaszce do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki wyrosną, smarujemy je jajkiem i posypujemy cukrem perlistym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza i pieczemy do zrumienienia ok. 5-6 min.

Smacznego!

Ugnsbakad rostbiff serverad med kantareller och potatis – Rostbeef pieczony podany z kurkami i ziemniakami

Składniki:

  • 800 g rostbeefu sezonowanego
  • 100 g masła klarowanego
  • 600 g ziemniaków drobnych małych, najlepiej młodych
  • 5 g kopru
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki musztardy
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • świeże kurki
  • świeże zioła do dekoracji np. rozmaryn, tymianek
  • Marchewka i cukinia – opcja dodatkowa

Rostbeef umyć i oczyścić. Mięso w całości oprószyć solą i pieprzem, dodać posiekany czosnek i 1 gałązkę rozmarynu. Całość wysmarować musztardą. Mięso odstawić na 30 min. Na patelnię wlać i rozgrzać olej. Rostbeef obsmażyć na patelni z dwóch stron. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 90 stopni Celsjusza i piec z sondą wbitą w mięso do osiągniecia 56 stopni Celsjusza w rdzeniu mięsa (max. 30 min.).

Ziemniaki umyć, ugotować ze skórką do miękkości z solą. W rondelku rozpuścić masło i wymieszać z ziemniakami. Oprószyć świeżo siekanym koprem.

Świeże kurki umyć, oczyścić z piasku i brudu. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć kurki. Na koniec smażenia dodać posiekany czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podać do pokrojonego mięsa. Smacznego!

Opcja dodatkowa to podanie do tego sosu z Lingonberry (sosu z borówki brusznickiej).

Sos Lingonbeery:

  • 300g borówki brusznickiej (lingonberry) mrożonej

  • 150 g cukru

Wszystkie składniki mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści, a borówka rozmrozi i powstanie słodki syrop z całymi owocami borówek.

Marchewka i cukinia jako dodatek warzywny może być pieczony lub gotowany.

Smacznego!

Räksmörgås – Sandwich z krewetkami

Składniki:

  • Pieczywo razowe – świeże kromki, 4 szt.

  • 40 g masła

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 3 g świeżego kopru

  • 1 cytryna

  • 1 ogórek zielony

  • 2 łyżki majonezu

  • 10 g kawioru

  • 400 g krewetek zimnowodnych w zalewie lub parzonych

  • 4 listki sałaty lollo rosso

  • 4 listki sałaty lollo bianco

  • Pomidor do dekoracji

Masło i 1 łyżkę majonezu mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masą smarujemy kromki chleba, układamy wcześniej umytą sałatę. Następnie kroimy w plastry jajko i układamy na sałacie. Kolejną czynnością, jest pokrojenie ogórka w plastry i położenie na jajku. Resztę ogórka pozostawiamy do dekoracji. Na ogórka układamy krewetki (solidną porcję – ok. 75 g). Dekorujemy wszystko ogórkiem, majonezem, świeżym koperkiem, pomidorem i cytryną. Smacznego!

Zobacz również: warsztaty kulinarne z Anną Starmach w Kuchni Spotkań IKEA

Scroll to Top
Scroll to Top