Konkurs: wygraj świąteczne zestawy przypraw Kamis wraz z organizerem!

Słodkości nigdy za wiele! A na pewno nie w okresie świątecznym oraz podczas Wigilii. Tego magicznego wieczoru na odrobinę aromatycznego ciasta skusi się nawet ten, kto odmawiał go sobie przez cały rok.

Podczas Świąt nie możemy zapomnieć o słodkościach, które wypełnią nasz dom zapachem przypraw korzennych, pomarańczy i mandarynek. Słodkie pierniczki przygotowywane w rodzinnym gronie, aromatyczna szarlotka z cynamonem, makowiec, i sernik z bakaliami przeniosą nas w czas dzieciństwa i przywołają radosne wspomnienia. Wyłączmy telewizor i komputer, obejrzyjmy wspólnie stare zdjęcia. Nacieszmy się swoim towarzystwem i odpocznijmy od codzienności.

Przyprawy

Przygotowując świąteczne ciasta warto pamiętać o przyprawach, które pozwolą nam powrócić do ulubionych smaków i aromatów.

Wanilia dodawana jest przede wszystkim do potraw słodkich – ciasta, desery, kremy i napoje aromatyzowane wanilią w lasce Specialite nabierają wspaniałego zapachu i pobudzają nasze kubki smakowe. Warto wiedzieć że najbardziej aromatyczny jest jej środek. Aby dostać się do niego należy przekroić laskę na pół i zeskrobać nożem miąższ.

Cynamon świetnie podkreśla smak owoców w naszych wypiekach. Jabłka, gruszki, śliwki czy pomarańcze z dodatkiem cynamonu Specialite nabierają zupełnie innego – korzennego i orientalnego smaku i zapachu. Jeżeli chcemy zaoszczędzić czas, możemy użyć gotowego, zmielonego cynamonu.

Kardamon oprócz swego korzennego smaku, ma bardzo wyraźną cytrusową nutę. Można go stosować zarówno w całości w wersji Specialite, jak i rozdrobnić i dodać do potrawy. Idealnie komponuje się z ciastami, sałatkami owocowymi, ale także kawą lub herbatą.

Kamis proponuje również szeroki wybór mieszanek przyprawowych, które pomogą łatwo i szybko przygotować ulubione świąteczne wypieki.

Przyprawa do piernika – imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i pieprz- to właśnie od tych przypraw zależy czy piernik wyjdzie idealny. Łatwo przesadzić z ilością dodatków, dlatego zamknęliśmy je w jednej mieszance, która sprawi że Twoi bliscy będą wspominać aż do następnych świąt piernik który upieczesz.

Przyprawa do sernika i mas serowych zawiera dodatek prawdziwej wanilii, kardamonu i skorki cytrynowej, to dzięki nim sernik zyska niesamowitą owocową nutę, tak dobrze znaną z dzieciństwa.

Przyprawa do szarlotki to starannie dobrana kompozycja goździków, cynamonu, imbiru i kardamonu. Wystarczy dodać ją do masy jabłkowej i przepyszny, aromatyczny efekt mamy gwarantowany.

Przyprawa do dań słodkich na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty. Charakteryzuje się bardzo oryginalnym cytrusowym smakiem z lekką korzenną nutą. Idealnie pasuje do mas serowych.

Przyprawa do ciasteczek korzennych pozwoli nam wspólnie z najmłodszymi przygotować świąteczne ozdoby na choinkę. Starannie dobrana mieszanka korzennych przypraw, pozwoli nam wydobyć bogaty i niezapomniany smak i aromat gwiazdeczek, serduszek i choinek, które będą zdobić i smakować.

Wypieki bez tajemnic

Mamy dla Was kilka ciekawych podpowiedzi dotyczących pieczenia ciast i ciasteczek. Na pewno okażą się przydatne i pozwolą przygotować wypieki, które domownicy będą wspominać jeszcze długo po Świętach.

Tradycyjne Bożonarodzeniowe pierniczki należy wypiekać około dwa tygodnie przed świętami, zamknąć w szczelnym pojemniku i włożyć do niego połówkę pomarańczy, tak aby ciasteczka zdążyły zmięknąć i nabrać odpowiedniego aromatu.

By sernik nie opadł powinien być przygotowany ze składników będących w temperaturze pokojowej, a następnie pieczony w temperaturze nieco niższej niż przeciętnie, za to dłużej.

Do makowca dodajmy wanilii w lasce Specialite, nabierze wtedy prawdziwie świątecznego aromatu i smaku.

Szarlotka jest jednym z najpopularniejszych polskich ciast – przyprawa do niej to starannie dobrana mieszanka, która nada mu wyrazu i zagwarantuje niezapomniany smak pieczonych jabłek, oprószonych aromatycznym cynamonem, goździkami, imbirem i kardamonem.

Przyprawa do piernika zawiera doskonale dobraną kompozycję dodatków, która pozwoli Ci przygotować ciasto bez obawy o pominięcie któregokolwiek z aromatycznych składników.

Kardamon dodany do szarlotki, wydobywa cierpki smak jabłek.

Jeżeli decydujesz się na przygotowanie sernika również na zimno, polecamy przyprawę do dań słodkich w młynku. Skórka cytrynowa która jest jednym ze składników idealnie podkreśli jego smak.

Jeśli lubicie ostro słodki smak, proponujemy dodać do piernika więcej imbiru niż zazwyczaj, i odrobinę pieprzu.

Przepisy

Waniliowe śnieżne kule
220g miękkiego masła
50g cukru pudru z prawdziwą wanilią Kamis
1 żółtko
350g zwykłej pszennej mąki
120g mielonych migdałów
laska wanilii Kamis
dodatkowo cukier puder z prawdziwą wanilią Kamis do posypania

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać żółtko, a na końcu mąkę, migdały i ziarenka wydrążone z wanilii. Dokończyć wyrabianie ciasta rękami. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 20 minut, żeby nieco stężało. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zostawiając między nimi ok. 6 cm odstęp. Ciastka piec w temperaturze 190 st.C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu powinny być lekko zarumienione. Przestygnięte ciastka ułożyć na tacy i obficie posypać cukrem pudrem.
Zostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie przełożyć do słoika, przesypując
kolejne warstwy cukrem.

Rogaliki z bakaliami
2 czubate szklanki mąki
250 g masła
opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (150g)
nadzienie:
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki konfitury pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu Kamis
1 ziarenko kardamonu Kamis
jajko do posmarowania
mak

Zmiksować składniki nadzienia. Z mąki, masła i serka wyrobić ciasto. Dla ułatwienia masło można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wtedy cały proces zagniatania jest dużo szybszy. Ciasto jest od razu gotowe do użycia, nie trzeba go schładzać. Należy podzielić je na 6 części. Każdą część rozwałkować na placek grubości takiej jak na pierogi i podzielić na osiem części. Na szerszym końcu ułożyć pół łyżeczki nadzienia i zawinąć, formując rogalik. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem, posypać makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Wieniec korzenny z figami
300 g mąki razowej orkiszowej
skórka otarta z 1 pomarańczy
70 g cukru
240 ml mleka
100 ml kefiru
2 białka
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu np. Figowego
1 łyżka mielonego cynamonu Kamis
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
10 suszonych fig

Formę keksówkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia. Figi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z dwiema łyżkami mąki. Do miski wsypać mąkę, dodać cynamon i pozostałe składniki, a następnie energicznie wymieszać łyżką. Dodać figi i wymieszać jeszcze raz. Ciasto przelać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 st.C przez ok. 55 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić na kratce do ostygnięcia.

Kruche ciasteczka korzenne
1/2 kg mąki
25 dag masła (miękkiego)
1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżeczka płaska sody
1-2 torebki przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis
szczypta soli
Mąkę przesiewamy i łączymy z solą i sodą oraz przyprawą do ciasteczek korzennych, mieszamy dokładnie. Ucieramy masło z cukrem i jajkiem. Do miski z masłem, wciąż ucierając dodajemy w niewielkich porcjach mąkę z przyprawami. Kiedy wszystkie składniki się połączą, formujemy kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie, rozwałkowujemy cienko i wycinamy wzory za pomocą foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 12-15 minut. Ozdabiamy według uznania gdy ostygną.

Szarlotka kruchotka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1kg jabłek
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
1 szklanka kaszy manny
1 łyżeczka Kamis Cynamon mielony w torebce Kamis
szczypta Kamis Goździki w torebce Kamis zmielone
szczypta przyprawy do szarlotki w torebce Kamis

W naczyniu mieszamy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Mieszamy z cynamonem, goździkami i przyprawą do szarlotki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na jej dnie rozprowadzamy równomiernie jedną szklankę wymieszanych składników. Wykładamy na nie połowę jabłek, następnie wysypujemy drugą szklankę składników i pozostałą część jabłek. Wysypujemy ostatnią szklankę składników i na wierzchu układamy pokrojoną w plastry margarynę. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 45 minut.

Piernik Świąteczny
800g mąki
500g miodu
500g cukru
1 szklanka mleka
4 jajka
50g masła
100g bakalii (najlepiej rodzynki i orzechy włoskie)
1 łyżeczka sody
3 łyżki powideł śliwkowych
szczypta soli
5g Kamis Goździki w torebce zmielone
1g Kamis Ziele angielskie w torebce
20g Kamis Cynamon mielony w torebce
4g Kamis Gałka muszkatołowa
1,5g Kamis Kolendra w torebce
5g Kamis Imbir mielony
1,5g Kamis Pieprz czarny mielony w torebce
5g Kamis Imbir mielony
Szczypta Kamis Przyprawy do Piernika

Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, dodajemy miód i podgrzewamy. Gdy się rozpuszczą zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, przyprawy i sól.
Po ostudzeniu wbijamy jajka i ubijamy. Wsypujemy mąkę z sodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie, powidła, mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy (w temperaturze pokojowej) na minimum 2 dni do fermentacji. Dwie długie i wąskie formy wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1,5 godziny w temp 180 stopni. Po ostudzeniu zawijamy w folię i odstawiamy na minimum 3-4 dni. Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][nggallery id=3931]

[heading style=”1″]KONKURS[/heading]

Zapraszamy do udziału w świątecznym konkursie Kamis. Odpowiedz na proste pytanie i wygraj!
Nagrodą w konkursie jest zestaw przypraw świątecznych oraz organizer na przyprawy ufundowane przez firmę Kamis. Do zdobycia aż 10 takich zestawów!

Pytania konkursowe:
Jakiej przyprawy użyjesz do szarlotki?
– cynamonu
– anyżu
– przyprawy do ciasteczek korzennych

Odpowiedzi prosimy przesyłać na adres: konkurs@modaija.pl z dopiskiem w temacie: Kamis w nieprzekraczalnym terminie do 17. grudnia 2012 r. (w mailu nie zapomnijcie o podaniu swoich danych, umożliwiających wysyłkę nagrody w przypadku ewentualnej wygranej!).

Laureatów wybiera jury. Rozwiązanie konkursu oraz najciekawsze, wybrane wypowiedzi – w tym samym miejscu poniżej, po zakończeniu konkursu.

Fundatorem nagród jest marka KAMIS

[note color=”#ccc9bd”]Szanowni Państwo,

W związku z nieprzewidzianymi kłopotami związanymi z dostawą nagród, które nie wynikają z naszej winy i na które nie mamy absolutnie wpływu, a jednocześnie nie chcąc robić nikomu złudnej nadziei, w przypadku gdyby musiało dojść do zmian ilościowych, rzeczowych lub innego sposobu rozdysponowania nagród, zmuszeni jesteśmy przesunąć termin ogłoszenia wyników do końca bieżącego, 2012 roku.

Za zaistniałe zmiany, które nie wynikają bynajmniej z niczyjej złej woli, a mają jedynie na względzie Państwa dobro, gorąco przepraszamy, mając jednocześnie nadzieję, że zmiany spotkają się z wyrozumiałością, a nagrody będą dla Laureatów miast świąteczną – miłą niespodzianką noworoczną.

Redakcja[/note]

[heading style=”2″]Rozwiązanie konkursu[/heading]

Prawidłowa odpowiedź to oczywiście cynamon.

Zestawy wędrują do: Katarzyny z Sieradza, Ludmiły z Warszawy, Dominiki z Warszawy, Sabiny z Głogowa,  Aleksandry z Białegostoku Joanny z Łodzi, Jarosława z Giżycka, Zuzanny z Nowego Targu, Aleksandry z Wrocławia  oraz Kamila z Mogilna, który do odpowiedzi dołączył zdjęcie pierników, które upiekł ze swoją kochaną babcią! (zdjęcie poniżej).

pierniki

Wybrane wypowiedzi, którymi również chcielibyśmy się z Wami podzielić, to między innymi:

Do szarlotki użyłabym cynamonu, posypałabym nim delikatnie ciacho, po czym podała do wigilijnego stołu. Cynamon ma w końcu niepowtarzalny aromat, taki mały proszek, wręcz zaczarowany, magiczny tak jak święta 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Wesołych, smacznych Świąt!

Do szarlotki użyję cynamonu, który nie tylko idealnie pasuje do tego ciasta, ale również podkreśla jego smak i zapach. Kocham piec, to sprawia mi największą przyjemność w życiu. Szarlotkę mogę jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi. Zestaw takich przypraw do ciast przydałby mi się, ponieważ dużo czasu spędzam w kuchni eksperymentując z nowymi przepisami oraz ciągłym udoskonalaniem ciast w tym również szarlotki. Sprawia mi to wiele radości.

[note color=”#FFCC00″]Uwaga: Drodzy Laureaci, w zestawach, które otrzymacie, jest drobna zmiana w stosunku do zestawów ze zdjęcia. Nie ma w nich jednej z przypraw (do ciasteczek korzennych) – stąd m.in. to pechowe opóźnienie – są za to wspaniałe młynki z przyprawami oraz prawdziwe anyżowe gwiazdeczki! Mamy nadzieję, że będzie to miła niespodzianka. I jeszcze ogromna prośba: w związku z tym fatum, które wisiało nad terminami, bylibyśmy ogromnie i dozgonnie wdzięczni za potwierdzenie w komentarzach lub na naszym fanpejdżu na FB lub jakiegoś maila z potwierdzeniem, kiedy otrzymacie już przesyłki z nagrodami. Z góry serdecznie dziękujemy za zrozumienie.[/note][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Scroll to Top
Scroll to Top