Mniej więcej wiadomo, z czego wytwarzany jest najbardziej znany napój bezalkoholowy z bąbelkami. Mimo to żadnej innej firmie nie udało się dotąd stworzyć produktu, który smakowałby równie dobrze. Takim właśnie fenomenem jest Coca-Cola. Skład to jednak nie wszystko. Liczą się jeszcze proporcje między składnikami, a te nie są ujawniane.
Co zawiera Coca-Cola: skład podany jest na butelce / puszcze
Woda, cukier lub substancja słodząca, dwutlenek węgla, barwnik E150d, kwas ortofosforowy, kofeina i aromaty – ogólny skład Coca-Coli jest znany. Widnieje on choćby na opakowaniach. Poza tym do najważniejszych składników należą barwniki i aromaty.
Te ostatnie powstają na bazie olejków eterycznych. Tworzą one mieszaninę nazwaną Merchandise 7X. W jej skład wchodzą wyciągi z cynamonu, kwiatów pomarańczy gorzkiej, kolendry, pomarańczy, cytryny i gałki muszkatołowej. To właśnie ten czynnik odpowiada za specyficzny smak Coca-Coli.
Sęk w tym, że nikt spoza koncernu nie zna dokładnych proporcji składników tworzących Merchandise 7X, jak również proporcji pozostałych elementów. W tym tkwi tajemnica niepowtarzalności smaku Coca-Coli. Choć inni producenci również używają liści koki oraz soku z owoców koli (to w niej zawarta jest kofeina), to jednak nie są w stanie wyprodukować mieszanki, która odpowiadałaby smakiem oryginałowi z Atlanty.
Wiadomo, że Coca-Cola w 89 proc. składa się z wody. Coca cola cukier jest dla dodania mocy. Dzięki wodzie można więc nią gasić pragnienie. Chyba każdy z nas myśli o niej, gdy słupek rtęci na termometrze dobija do 30 kresek. Wówczas Cola leje się strumieniami. Największym wzięciem cieszy się ta z lodówek. Sprzedawcy nie nadążają z chłodzeniem puszek i butelek. Popyt jest ogromny. Każdy chce zaspokoić podstawową potrzebę Coca-Colą.
W ten sposób kultowy napój pomaga wypełnić minimum w zakresie prawidłowego nawodnienia organizmu. Przypomnijmy, że wedle WHO to 2,5 litra płynów dziennie. Z tego 1,8 litra przypada na wodę i napoje.
Skąd w Coca-Coli biorą się bąbelki? Odpowiada za to dwutlenek węgla, który nadaje jej musującego charakteru. Dzięki temu jeszcze lepiej zwalcza pragnienie.
Warto wiedzieć, że gaz ten kryje się w naturalnych wodach źródlanych i mineralnych. Dwutlenek używany w produkcji Coca-Coli przechodzi badania wielu urzędów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo zdrowotne obywateli.
W napoju znajdziemy też minimalną ilość sodu. Coca-Cola nie jest tu wyjątkiem. Składnik ten dodawany jest też do innych płynów spożywczych. Dzięki temu mają one lepszy smak.
Sód znajduje się w naszym organizmie. Potrzebujemy go do wielu procesów życiowych. Jednak wskutek aktywności oraz wysokich temperatur tracimy wraz z potem. Pijąc Coca-Colę, uzupełniamy niedobory.
Co kryje się pod oznaczeniem E150d? To karmel amoniakalno-siarczynowy. Spełnia funkcję barwnika, czyli to on odpowiada za nieco brązowawy, właśnie karmelowy kolor.
Podobnie jak dwutlenek węgla karmel używany do produkcji Coca-Coli jest dokładnie badany przez ekspertów z urzędów regulacyjnych. Oprócz Coli składnik ten znajdziemy m.in. w wybranych gatunkach ciemnego pieczywa, dżemach, lodach, jogurtach smakowych, czekoladzie.
Zobacz też blog p. Agaty Balcer eswiatkobiety.pl