Przepis na karnawał

Przepis na karnawał – jak stworzyć menu na imprezę

Czekamy na ten okres cały rok. Nadchodzi czas zabawy. Dla tych, którzy imprezę organizują u siebie w domu przygotowaliśmy zestawienie przekąsek, które uniwersalnie wpasują się w karnawałową zabawę.

Mamy zimę, dlatego ważnym aspektem jest zapewnienie organizmowi energii, którą tracimy przez chłód. Podczas zabawy jesteśmy jeszcze bardziej narażeni na jej utratę, gdyż tańczymy i bawimy się – to oczywiste, że nasze organizmy się męczą.

Z tego względu kwintesencją udanego menu jest harmonia między daniami ciepłymi, oraz przystawkami. Warto zaserwować gościom 2, a nawet 3 ciepłe posiłki w zależności od długości trwania domówki. Dania, które dobrze sprawdzą się w tym wypadku do kotlety panierowane, lub grillowane, krokiety, barszcz czerwony oraz gulasz.

Dobrym pomysłem będzie ustawienie szwedzkiego stołu z różnego rodzaju smakołykami, po które goście będą mogli sięgać. Tutaj sprawdzą się także niewielkie przekąski, które można zjeść szybko.

Oto kilka propozycji:

Tosty z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Można je przyrządzić bardzo szybko. Niewielkiej wielkości tosty z dodatkami przypadną do gustu także dzieciom. Taką przekąskę można zjeść „na raz” i od razu wrócić do zabawy. Można użyć także innych składników np. grillowanego kurczaka, wędzonego łososia, pasty krewetkowej lub warzyw.

Minipizzerinki

W tym wypadku składniki możne dobrać według upodobań. Dodatki, które warto wykorzystać do ich zrobienia to pieczarki, szynka suszone pomidory, feta, oliwki, kurczak, papryka, kukurydza, ananas.

Bliny

Bliny, czyli wytrawne naleśniki doskonale pasują do imprezowego klimatu, zwłaszcza jeśli chcemy zaskoczyć swoich gości czymś wyrafinowanym i nowatorskim. Do ich wykonania potrzebne nam będzie zwykłe ciasto naleśnikowe. Wystarczy wykorzystać najprostszy przepis. Małe naleśniczki ustawiamy na talerzu i dekorujemy wybranymi dodatkami. My rekomendujemy użycie wędzonego łososia, kawioru oraz sosu śmietanowo-koperkowego.

Deska serów

Francuski sposób na przystawkę to właśnie deska z wyborem różnego rodzaju serów. Gatunki, jakie umieścimy powinniśmy wybrać według upodobań – ważne by było różnorodnie. Do serów pasuje świetnie zestawienie owoców – winogrona, gruszki,a także orzechy i konfitura z żurawiny – ta ostatnia opcja pasuje idealnie do grillowanych serów, zwłaszcza wędzonych. Dodatkowo do deski można dodać miskę z bukietem sałat skropionych sosem balsamicznym, świetnie też się nada sos winegret – pozwoli to podkręcić smak przekąski.


przepis-na-karnawal-menu-na-impreze-2

przepis-na-karnawal-menu-na-impreze-3

Scroll to Top
Scroll to Top