Polacy, choć przywiązani do tradycji kulinarnej, są coraz bardziej świadomi tego, jak wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie ma prawidłowe odżywianie. Szczególnie dotkliwie odczuwają to osoby, które przewlekle chorują na insulinooporność i problemy z tarczycą.
Jarek Walczyk, utytułowany mistrz kulinarny, często zasiada w jury wszelkiego rodzaju konkursów z dziedziny gastronomii, prowadzi z sukcesem restauracje fine dining Pink Lobster w Warszawie, w ostatnim czasie zmierzył się z niełatwym tematem i stworzył przepisy dań dla osób z insulinoopornością i chorobami tarczycy. Impulsem do działań były rozmowy z klientami, którzy często cierpią na wymienione schorzenia i których, niestety jest coraz więcej.
Zbiór przepisów stanowi dowód na to, że dieta nie musi być nudna, a dania trudne i drogie w przygotowaniu, nawet w warunkach domowych, choć co podkreśla autor, nie jest to żadna „sztywna dieta”, a jedynie inspiracja, której celem jest zmobilizowaniem do własnych, codziennych, kulinarnych, zdrowych poszukiwań i eksperymentów.
W zestawie mamy przepisy na różnego rodzaju omlety, zupy warzywne, ryby, delikatne mięsa a nawet desery. Jarek Walczyk twierdzi, że jest to jedynie cząstka tego, co można jeść będąc przewlekle chorym oraz dowód na to, że restauratorzy, szefowie kuchni ( a przynajmniej restauracja Pink Lobster ) „idzie z duchem czasu” i przygotowuje menu w taki sposób, aby każdy klient mógł smakowicie i zdrowo zjeść, a dodatkowo wyniósł cenną widzę kulinarną do domu. Przepisy są oczywiście do wykorzystania przez wszystkich miłośników dobrej i prostej kuchni.
Zobacz: zbiór przepisów kulinarnych Jarka Walczyka!
foto. Mariusz Konfiszer/PRomotion Instytut Events