oscypka

Witkiewicz przychodziłby tu na oscypka!

Oscypek z musem z białego wina, żeberka z miodem czy jagnięce kotleciki na ratatouille to tylko kilka dań w nowej, zakopiańskiej restauracji Góralska Tradycja. Jednak nie tylko wykwintne potrawy zaskakują tu gości. Dech w piersiach zapiera niespotykany nigdzie indziej wystrój utrzymany w stylu zakopiańskim. Gdyby Witkiewicz żył, na oscypka przychodziłby dzisiaj do Góralskiej Tradycji!

Duch Witkiewicza, dawne Zakopane i zamiłowanie do sztuki

Inspiracje do stworzenia tak wyjątkowego wnętrza czerpaliśmy z twórczości Stanisława Witkiewicza – mówi Albert Bachleda-Curuś, jeden z właścicieli restauracji. To właśnie Witkiewicz stworzył styl zakopiański, teraz niestety trochę zapomniany, zepchnięty przez komercję na margines. Niegdyś Zakopane było kulturalnym centrum przyciągającym najlepszych artystów z całej Polski. Chcemy przywrócić te tradycje i sprawić, by na nowo odkryto piękno podhalańskiej kultury – dodaje Bachleda.

Inspiracji Góralskiej Tradycji szukać trzeba w słynnych witkiewiczowskich willach: „Pod Jedlami”, „Kolibie” czy „Okszy”. Umiejętne odtworzenie wyjątkowych elementów zakopiańskiego stylu wymaga wiele czasu, pracy, doświadczenia i talentu. Każdy element w Góralskiej Tradycji został stworzony przez artystów rzemieślników z Podhala. Ręcznie wykonane elementy drewniane, stoły i stołki, wyjątkowy bar i przepiękna szafa na wina, miesiącami tkane ręcznie gobeliny i zdobnicze elementy kute to efekt kilkumiesięcznej pracy fachowców związanych z góralską sztuką i rzemiosłem od lat. To dzięki nim we wnętrzu restauracji podziwiać można bogate formy zdobnicze i snycerskie.

Góralskie smaki z wykwintną nutą

W takim wnętrzu wykwintne dania z kuchni góralskiej przygotowywane przez jednego z najlepszych na Podhalu kucharza smakują wyjątkowo. Za stworzenie wyjątkowego menu odpowiada Dariusz Siciarz, ceniony przez gości, nagradzany w licznych konkursach szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem

-Nasza kuchnia to połączenie góralskiej tradycji z nowoczesnością – mówi Dariusz Siciarz, szef kuchni Góralskiej Tradycji. W menu znajdują się potrawy dawno już zapomniane ale też te wszystkim znane, w nowej odsłonie. W poszukiwaniu tradycyjnych smaków chcemy być oryginalni i zaskakiwać naszych gości. Także dlatego nasze menu będzie cyklicznie zmieniane – tak by każda wizyta w naszej restauracji była okazją do odkrycia nowej Góralskiej Tradycji – dodaje Siciarz.

Wielbiciele góralskich smaków mają tu bardzo szeroki wybór, od dań z baraniną czy jagnięciną, przez bryndzową zupę aż po potrawy z owocami morza. W menu króluje też oscypek podawany na kilka sposobów – z winnym musem, beszamelem i szparagami czy boczkiem i piwną pianką.

Również wielbiciele słodyczy nie opuszczą Góralskiej Tradycji zawiedzeni. Oprócz bogatej karty deserów w restauracji mogą bowiem skorzystać z oferty znajdującej się na parterze kawiarni. Świeże, przygotowywane na miejscu ciasta i desery oraz najlepsza kawa gwarantują przyjemnie i ze smakiem spędzony czas.

Zapraszamy do Góralskiej Tradycji, Restauracji i Cukierni w Zakopanem przy ul. Krupówki 29. Więcej informacji na www.goralskatradycja.pl.

Na zdjęciach: Restauracja Góralska Tradycja

Scroll to Top
Scroll to Top