Wigilijny wieczór to nie tylko pasterka, kolędy, choinka, prezenty, ale także wspólne spotkanie przy stole. Jakie danie przyrządzić, by dogodzić tradycji i podniebieniu? Oto wigilijne potrawy znanych artystów, duchownych i polityków.
Sprawionego i umytego karpia podzielić na dwonka i nasolić. Cebulę, czosnek i pietruszke pokroic w drobniutką kostkę, oczyszczone grzyby pokroić w spore plasterki (kurek nie kroić). Rybę włożyć do rondla, dodać grzyby i jarzyny, zalać winem, oprószyć pieprzem i gotować na niewielkim ogniu około 15 minut. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką, osolić, wlać do rondla, dodać masło. Całość zagotować. Podawać najlepiej z kluskami.
Łosoś z rusztu według posła Ryszarda Kalisza:
Śledzik z prawdziwkami według reżysera teatralnego Leszka Mądzika:
Śledzie namoczyć, obrać ze skóry, pokroić, posypać siekaną cebula i odstawić na kilka godzin. Suszone prawdziwki zlać na noc, odcedzić, pokroić i rzucić na patelnię z oliwą. Dodać kilka małych prawdziwków mrożonych, dusić i po kilku minutach dorzucić cebulki. Kiedy się wszystko udusi, dolać odrobinę wody, w której moczyły się suszone grzyby, zagotować i tą mieszanką zalać śledzie. Kiedy wszystko wystygnie, przełożyć do glinianego garnka, posypać odrobiną pieprzu i danie gotowe.
Kwaszoną kapustę należy lekko opłukać, aby nie była przerażająco kwaśna i włożyć do dużego garnka (broń Boże nie aluminiowego!), zalać wodą i często mieszając gotować (bez dodawania soli) pod przykryciem przez dwie godziny. Następnego dnia dodajemy dużą ilość warzyw (w całości, jak na rosół). Gdy są miękkie, wyjmujemy i zostawiamy dla dekoracji jedną, pokrojoną w cieniutkie plastry marchew. W oddzielnym garnku gotujemy, także przez dwie godziny (bez soli i przypraw) suszone grzyb, najlepiej prawdziwki, ale mogą być podgrzybki. Im więcej grzybów, tym danie smaczniejsze. Gdy grzyby są już miękkie, kroimy je w wąskie paski i wraz z wywarem wlewamy do kapusty. Całość gotujemy tak długo, aż kapusta straci swą sprężystość i zamieni się w złotawobrązową maź. Wtedy na patelni rozgrzewamy olej lniany i po dodaniu mąki, robimy średniej gęstości zasmażkę. Zawartość patelni wlewamy do kapusty, mieszamy i gotowe danie odstawiamy na balkon, aby przez noc postało na mrozie. Podczas wigilii podajemy kapustę jako jedno ostatnich dań. Potem pozostaje już tylko czerwony barszczyk i uszka z grzybami.
Pieczona ryba – przysmak Krzysztofa Cugowskiego:
Rolada z karpia – przepis Witolda Paszta, lidera grupy „VOX”:
Rybę należy odfiletować, zdjąć skórę. Mięso przepuszczamy przez maszynkę i następnie do tej masy dodajemy surowe jajko, odrobinę tartej bułki, pieprz ziołowy, pokrojoną natkę pietruszki, sól. Grzbiet, głowę i skórę wrzucamy do garnka i gotujemy z tego wywar. Z mięsa formujemy wałeczek, który zawijamy w lnianą ściereczkę i gotujemy w wywarze – ok. 20-30 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjmujemy i kroimy w plastry, które układamy na półmisku. Posypujemy posiekaną pietruszka i zalewamy wywarem wzbogaconym o żelatynę. Rolada smakuje wybornie.
Zupa grzybowa z uszkami – propozycja Beaty Kozidrak:
Mąkę przesiać, wymieszać z jajkiem, solą i wodą, wyrobić niezbyt twarde ciasto. Rozwałkować, pokroić w kwadraty, nakładać nadzienie. Składać wpół, zlepiać trójkąty, a następnie dwa rogi ze sobą. Jak najszybciej wrzucać do wrzącej, osolonej wody, zanim ciasto zacznie zsychać się i pękać.
Kompot z suszu – receptura Ewy Bem:
(MWmedia)