Whisky

Whisky, którą wszyscy znają

Producent whisky Johnnie Walker na swoim koncie ma wiele odmian tego wytrawnego trunku dla dżentelmenów, jednak jedną z jej najpopularniejszych jest Red Label. Jej smak jest wynikiem połączenia ze sobą 35 składników, a przed trafieniem na półki sklepowe dojrzewa minimum 3 lata. Według wielu smakoszów i znawców whisky, Red Label celowo posiada szorstki smak, który podrażnia gardło, ze względu na to, że to ona powinna dyktować smak i ton drinków.

Czysta z lodem

Taki sposób picia whisky jest rozpowszechniony w wyższych sferach, gdzie to popularne jest rozkoszowaniem się i delektowaniem dobrej jakości whisky. Najlepiej smakuje ona schłodzona przez kostki lodu, podana w niskiej szklance specjalnie do tego przeznaczonej. Ten sposób cieszenia się smakiem alkoholu przeznaczony jest na dobrego rodzaju trunki, których cena przekracza niekiedy 500 zł.

Drinki nie takie złe

Red Label jest doskonałym rodzajem whisky, która idealnie nadaje się jako podstawa do drinków. Jednym z podstawowych, a na pewno najpopularniejszych drinków jest whisky w połączeniu z Coca Colą, lodem i cytryną, jednakże istnieje mnóstwo innych, ciekawszych kombinacji.

Dell Boy

Drink o tej nazwie wyjątkowo popularny jest w barach i pubach znajdujących się na Wyspach Brytyjskich czy w Hiszpanii. Po wymieszaniu wszystkich składników koktajl, który jest wykonywany na bazie whisky (np. Red Label) posiada półprzezroczystą barwę. Do wykonania drinka Dell Boy, oprócz 40 ml Red Label potrzebny jest likier Cointreau (20ml), sweet and sour mix (20 ml), Sprite lub 7-up. Oczywiście podawany z kostkami lodu i dekoracjami. Ze względu na ciekawą mieszankę składników można go spotkać w niewielu polskich barach.

Na zimowe wieczory

Jednym z podstawowych napojów na bazie whisky podawanych na ciepło jest ten o nazwie Hot Toddy. Jak wszystkie grzane alkohole, takie jak wino, miód czy piwo tak i Hot Toddy ma działanie rozgrzewające. Jego głównym składnikiem jest whisky np. Red Label. Dodaje się je do herbaty zaparzonej z jednej torebki czarnej herbaty zmieszanej z łyżeczką lodu. Do przełamania smaku można dodać do napoju plaster cytryny lub pomarańczy. Gorąca herbata z odrobiną Red Label posiada wiele zalet i walorów smakowych, a nawet według niektórych łagodzi objawy grypy i przeziębienia. Niektórzy zwolennicy mocniejszych smaków dodają tam również odrobinę goździków, gwiazdy anyżu czy cynamonu. Te sezonowe przyprawy doskonale podkreślają smak whisky i ogrzewają zimową atmosferę.

BMW czyli Baileys, Whisky i Malibu

Po zmieszaniu tych trzech składników powstaje koktajl, który z pewnością trafi w podniebienia każdego fana Red Label. Sposób jego przygotowania jest banalnie prosty, wystarczy dokładnie zmieszać w shakerze wszystkie składniki. Najlepiej podać go w szklance „old-fashion” z paroma kostkami lodu. Po przelaniu mieszaniny do szklanki powstaje drink w jasnym kolorze. Idealnie wpasuje się w klimat zarówno letnich wieczorów ze znajomymi na ogrodzie, jak i w klimat nocnych wyjść na dyskotekę. Dzięki jednej porcji Red Label drink posiada niezapomniany smak. Słodkie Malibu delikatnie przysłania mocny, gorzkawy smak whisky, dzięki czemu drink może być spożywany nawet przez osoby, które niekoniecznie lubują się w tym złotym trunku.

Różne warianty

Oczywiście istnieje mnóstwo przepisów na drinki, które są na bazie whisky Red Label i można wykonać je samodzielnie w domu. Obok sprawdzonego przepisu na koktajle i schłodzonej butelki whisky, dobrze jest mieć co najmniej dwie szklanki, które są specjalnie przeznaczone do picia Red Label.

 

Scroll to Top
Scroll to Top