żywność ekologiczna

Czy warto kupować żywność ekologiczną?

Obecnie, w dobie coraz to większej świadomości konsumenckiej, bardzo często atakowani jesteśmy takimi hasłami jak zdrowa żywność czy też żywność ekologiczna. Nierzadko można też spotkać się z taką nazwą, jak żywność organiczna. Co one oznaczają? Czy warto inwestować w tego rodzaju produkty?

Ach te nazwy…

Po pierwsze należy ustalić, co w ogóle oznaczają owe wyżej przytoczone nazwy. Wspomniane żywność ekologiczna, żywność organiczna, a także bio żywność, oznaczają to samo, ale już „zdrowa żywność” niekoniecznie może stanąć z nimi w jednym szeregu…

Produkty, aby można było określać je mianem trzech pierwszych, muszą być stworzone w sposób ekologiczny, to znaczy bez użycia pestycydów oraz nawozów sztucznych, nie mogą być modyfikowane genetycznie. Mało tego, objęte są specjalnym systemem kontroli i certyfikacji na terenie Unii Europejskiej. Produkt taki musi zawierać na opakowaniu nazwę oraz numer upoważnionej jednostki certyfikującej, nazwę oraz adres samego producenta, a także znak identyfikacyjny partii towaru.

Przede wszystkim należy jednak zwrócić uwagę na to, czy produkt posiada graficzną informację oznaczającą rolnictwo ekologiczne. Jest to charakterystyczny biały liść stworzony z gwiazd na zielonym tle.

Ważne jest to, aby nie dać się oszukać. Jeśli dane opakowanie posiada wyżej wymienione informacje, rzeczywiście mamy do czynienia z produktami ekologicznymi. Jeśli jednak na opakowaniu ujrzymy napis „zdrowa żywność”, tak naprawdę wcale nią być nie musi, jeśli nie jest certyfikowana. To po prostu niezbyt uczciwy chwyt marketingowy, wykorzystywany przez wielu producentów, którzy grają na emocjach, chcąc skusić klientów na swoje rzekomo w stu procentach eko produkty.

Po co żywność ekologiczna?

Co najważniejsze, dla naszego zdrowia, o czym za chwilę szerzej. Ekologiczna produkcja żywności daje też gwarancję ochrony środowiska, bo z założenia nie może ona obciążać go bardziej niż naturalne ekosystemy. Ponadto, dzięki popularności produktów ekologicznych możliwy jest bezustanny rozwój rolnictwa oraz wsi.

Żywność organiczna a zwykła

Przed chwilą wspomnieliśmy o zdrowiu, a żywność ekologiczna naprawdę ma pozytywny wpływ na zdrowie. Wolna jest od wszelkiego rodzaju konserwantów, barwników, stabilizatorów i tym podobnych dodatków, które mają na celu zapewnić jej długi termin przydatności do spożycia, a przy okazji zanieczyszczają nasz organizm.

Prawdziwe eko produkty są bogate w witaminy i minerały, cechują się wysoką jakością biologiczną. Jeśli zaś chodzi o ekologiczną hodowlę zwierząt, nie podaje się im hormonu wzrostu oraz antybiotyków, dlatego w ten sposób pozyskane mleko czy mięso nie są szkodliwe dla zdrowia. Więcej na ten temat pisze dietetyk Anna Głowacka w swoim artykule na stronie obk.pl.

Ceny żywności ekologicznej

Jedynym „ale” takiego rozwiązania jak żywność ekologiczna, jest jej cena. Kosztuje ona na terenie Unii Europejskiej średnio 20-30 proc. więcej niż zwykła żywność wytwarzana metodami konwencjonalnymi. Z racji tego, że w Polsce rolnictwo ekologiczne dopiero zaczęło się rozwijać, ceny mogą być jeszcze wyższe. Są one spowodowane również tym, że żywność organiczna wymaga kontroli oraz certyfikacji. Produkty ekologiczne cieszą się jednak bardzo dużym zainteresowaniem i branża ta cały czas się rozwija, zatem z pewnością ceny kiedyś będą spadać.

Czy warto?

Oczywiście, że tak! Inwestycja w żywność ekologiczną jest równoznaczna z inwestycją we własne zdrowie. Produkty te, jak już było wspomniane, nie zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji, które mogą powodować rozmaite choroby, włącznie z rakiem. Ponadto, kupując żywność ekologiczną, dbamy o środowisko naturalne.

Gdzie i jak kupować?

Ekologiczną żywność, o ile mamy taką możliwość, warto kupować bezpośrednio od rolników – jeśli oczywiście jesteśmy pewni ich uczciwości i wysokiej jakości samych produktów. Można je nabyć także w specjalnych sklepach z żywnością ekologiczną – jest ich coraz to więcej. Jeśli żadnego takiego nie ma akurat w naszej okolicy, możemy zrobić zakupy w sklepach internetowych. Każdy produkt jest zazwyczaj dokładnie opisany, a na stronach znajdują się też ciekawe artykuły i przepisy z wykorzystaniem bio żywności.

W wielu „zwyczajnych” sklepach tworzone są stanowiska z żywnością ekologiczną. I tutaj jak najbardziej możemy ją nabywać. Pamiętajmy jednak, by zawsze dokładnie sprawdzać owe produkty i upewnić się, że rzeczywiście są one eko!

Zobacz wideo:

Czytaj również:

Copy link