Categories: Styl życia

Vermouth – antyczny lek, który dziś jest najpopularniejszym aperitifem na światowych stołach

Nazwę tę zna każdy, choć czasem ciężko wymienić konkretny trunek. Wina typu vermouth (wermuty) znane są od najdawniejszych czasów. Łączą w sobie wino oraz dodatki ziołowe, które nadają im aromatu oraz niezwykłych wprost właściwości leczniczych. Z apteki vermouth szybko przewędrował do domowych barów i dziś bardzo chętnie spożywany jest przy różnych okazjach, najchętniej zaś przed posiłkiem. Ale o tym za chwilę…

Skąd wywodzi się wino vermouth ?

Choć wina z dodatkiem ziół stosowali już nasi antyczni przodkowie, vermouth w znanej nam dziś formie powstał dopiero w XVIII w. Wina doprawiane ziołami produkowano na szerszą skalę w Turynie (północna Italia). Nazwa vermouth pochodzi od słowa piołun, który jest najbardziej powszechnym dodatkiem do tego typu win. Najbardziej znaną marką produkującą vermouth jest Martini. Swą produkcję opiera o szczep muscat, który cechuje się naturalną słodyczą.

Rodzaje wina vermouth

Stojąc przed półką sklepową można szybko stracić orientację. Łatwo jest wyróżnić marki takie jak Cin & Cin czy Martini, lecz rozróżnienie jest znacznie bardziej wyszukane i opiera się o coś więcej niż tylko brand. Vermouth można podzielić w zależności od smaku na vermouth dolce oraz vermouth secco. Pierwszy typ produkowany jest na bazie wina słodkiego, drugi zaś wina wytrawnego.

W zależności od barwy wyróżnia się natomiast vermouth bianco i vermouth rosso. Jak nie trudno zgadnąć pierwszy ma kolor biały, a drugi różowy. Istnieje jeszcze vermoouth dry (korzenny i wytrawny) oraz amaro (gorzki), ale są to mniej popularne odmiany.

Produkcja wina vermouth odbywa się bardzo często w oparciu o słodkie szczepy win (muscat). Proces fermentacji zatrzymuje się w odpowiednim momencie, aby zatrzymać wewnątrz pożądaną ilość słodyczy. Następnie dodaje się macerat, który stanowi mieszankę alkoholu i kilkudziesięciu ziół. Wino vermouth jest często dodatkowo dosładzane syropem cukrowym i wzmacniane spirytusem do poziomu ok. 20 % zawartości alkoholu.

Sposób smakowania wina vermouth

Najbardziej znanym wykorzystaniem wina vermouth jest aperitif. Spożywa się wówczas niewielką jego ilość w pozycji stojącej, co ma pobudzić apetyt przed podaniem posiłku. Alkohol ten świetnie sprawdza się jako niezobowiązujący dodatek podczas spotkań biznesowych. Podaje się go zazwyczaj w kieliszkach o specjalnych kształtach (np. Martini), czasem z kostkami lodu. Wino vermouth można spożywać nawet w dużych szklankach do drinków, rozcieńczając je wodą sodową lub napojem gazowanym. Vermouth podaje się w temperaturze ok. 2 stopni poniżej zera, można więc przechowywać je w lodówce.

W domowym zaciszu vermouth doskonale sprawdza się w połączeniu z wodą i plastrem cytryny. Vermouth bianco świetnie pasuje z popularnym napojem Sprite oraz ze sokiem jabłkowym. Bardzo przyjemnie jest łączyć go z tonikiem lub sokiem ananasowym. Pasuje niemal do wszystkiego i z całą pewnością warto jest mieć butelkę gdzieś w domowym barku.

W poszukiwaniu zarówno popularnych jak i całkowicie nietuzinkowych alkoholi typu Vermouth odsyłamy na alkohol-online.pl – sklep z alkoholami online.

Share