Podczas wakacyjnych wyjazdów jesteśmy narażeni na wiele pokus w postaci kalorycznych i niezdrowych potraw. Jak zatem ustrzec się błędów związanych z nieprawidłowym odżywaniem?
Woda dla ochłody
Podczas letnich upałów nasz organizm potrzebuje ochłody, dlatego powinniśmy pamiętać o regularnym uzupełnianiu płynów. Zamiast słodkich i gazowanych napojów, które tylko zwiększają nasze pragnienie i mogą doprowadzić do odwodnienia, warto mieć zawsze przy sobie butelkę wody mineralnej. – Najlepszym wyborem będzie woda średniozmineralizowana, która nie tylko skutecznie ugasi pragnienie, ale także uzupełni poziom minerałów, przede wszystkim magnezu i wapnia, na które nasz organizm ma bardzo wysokie zapotrzebowanie w ciągu dnia– mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z firmy Naturhouse. Przed zakupem sprawdźmy także na etykiecie informację o poziomie mineralizacji. Jeśli jest mniejszy niż 1000 mg/l, oznacza to, że mamy do czynienia z wodą źródlaną o znikomych właściwościach zdrowotnych.
Kuszące i tuczące przekąski
Niewłaściwe napoje to nie jedyna pułapka. Bardzo często na wycieczki lub na plażę zabieramy ze sobą coś do przekąszenia pomiędzy posiłkami. Najczęściej są to niestety słodycze albo chipsy, czyli tzw. bomby kaloryczne. – Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą niskokaloryczne przekąski bogate w błonnik, który dodatkowo reguluje procesy trawienia i utrudniania przyswajanie tłuszczów. Mogą to być np. zielone ogórki, sałata lodowa lub grejpfruty – doradza Zofia Urbańczyk, dietetyk Naturhouse. Warto także pamiętać o świeżych owocach, które są nie tylko smaczne i pełne witamin, ale maja również wartości dietetyczne. Do takich zdrowych przysmaków należą m.in.: arbuzy, wiśnie, truskawki, maliny oraz śliwki. Doskonałymi przekąskami, które dodatkowo ochronią nas przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych są warzywa i owoce zawierające beta-karoten. Zamiast zatem zajadać się na plaży pączkami i lodami, zabierzmy ze sobą zdrową marchewkę lub pomidora.
Szybkie dania
Zdrowy rozsądek
Najważniejszą zasadą o której musimy pamiętać, zwłaszcza podczas dalekich wyjazdów za granicę, jest unikanie potraw nieznanego pochodzenia oraz przestrzeganie zasad higieny. Nie wolno nam pić wody z nieznanego źródła, jeść niemytych warzyw i owoców oraz stołować się w miejscach, które już na pierwszy rzut oka wydają się podejrzane. Wystarczy, że będziemy przestrzegać tych kilku podstawowych zasad, aby móc w pełni cieszyć się z uroków wakacyjnych dni.