witaminy

Słodkie dylematy

Przed tym problemem prędzej czy później staje każdy rodzic. Dawać dzieciom słodycze czy nie? Z jednej strony, najmłodszych zwyczajnie ciągnie do słodkości, a przysłowiowy cukierek zawsze wywołuje uśmiech na twarzach maluchów, więc dlaczego odmawiać im tej przyjemności? Z drugiej strony dobrze wiemy, że odpowiedzialne wychowanie dziecka polega również na unikaniu zachowań, które w przyszłości mogą […]

Słodkie dylematy

Przed tym problemem prędzej czy później staje każdy rodzic. Dawać dzieciom słodycze czy nie? Z jednej strony, najmłodszych zwyczajnie ciągnie do słodkości, a przysłowiowy cukierek zawsze wywołuje uśmiech na twarzach maluchów, więc dlaczego odmawiać im tej przyjemności? Z drugiej strony dobrze wiemy, że odpowiedzialne wychowanie dziecka polega również na unikaniu zachowań, które w przyszłości mogą

Dieta płodności

Naukowcy są już pewni. Ich dorobek naukowy to nadzieja dla milionów par na całym świecie. Nie wymaga poważnych nakładów finansowych, a niedługo ma szansę stać się usankcjonowaną formą terapii współdziałającą z powszechnie znanymi i stosowanymi technikami leczenia niepłodności. Co to za lek? Odpowiednia dieta. Tylko tyle i aż tyle.

Dieta płodności

Naukowcy są już pewni. Ich dorobek naukowy to nadzieja dla milionów par na całym świecie. Nie wymaga poważnych nakładów finansowych, a niedługo ma szansę stać się usankcjonowaną formą terapii współdziałającą z powszechnie znanymi i stosowanymi technikami leczenia niepłodności. Co to za lek? Odpowiednia dieta. Tylko tyle i aż tyle.

Co kryją w sobie morele?

Tak jak i wiele innych suszonych owoców, morele mogą pochwalić się ogromem pozytywnych właściwości. Podobno długowieczność tybetańskiego ludu Hunzów to zasługa właśnie tych owoców – latem Azjaci zajadają się morelami prosto z drzewa, zimą podjadają suszone maczane w mleku, a przez cały roku do smażenia używają jedynie oleju z pestek tych niepozornych kuzynek brzoskwini.

Co kryją w sobie morele?

Tak jak i wiele innych suszonych owoców, morele mogą pochwalić się ogromem pozytywnych właściwości. Podobno długowieczność tybetańskiego ludu Hunzów to zasługa właśnie tych owoców – latem Azjaci zajadają się morelami prosto z drzewa, zimą podjadają suszone maczane w mleku, a przez cały roku do smażenia używają jedynie oleju z pestek tych niepozornych kuzynek brzoskwini.

Śniadanie to podstawa

Dla każdego dziecka przychodzi czas, by zamiast zjeść spokojnie śniadanie przy domowym, kuchennym stole, musi rano biec do szkoły. I zawsze rano jest na wszystko za mało czasu. Zarówno dzieci, jak i ich zabiegani rodzice połykają w pośpiechu kawałek kanapki, albo wypijają kubek kawy, kakao czy soku. Następny posiłek jedzą dopiero około południa. A czasem

Śniadanie to podstawa

Dla każdego dziecka przychodzi czas, by zamiast zjeść spokojnie śniadanie przy domowym, kuchennym stole, musi rano biec do szkoły. I zawsze rano jest na wszystko za mało czasu. Zarówno dzieci, jak i ich zabiegani rodzice połykają w pośpiechu kawałek kanapki, albo wypijają kubek kawy, kakao czy soku. Następny posiłek jedzą dopiero około południa. A czasem

Cytryna zamiast chemii

Ten aromatyczny i smakowity owoc południowy możemy dziś kupić przez cały okrągły rok. Herbatka z cytryną nie jest juz takim rarytasem, jak jeszcze 20 lat temu. Wówczas też nie używano cytryny do niczego innego, poza dosmaczaniem napojów, zakwaszaniem potraw i deserów oraz sporządzaniem mikstur na przeziębienie. Po prostu było żal.

Cytryna zamiast chemii

Ten aromatyczny i smakowity owoc południowy możemy dziś kupić przez cały okrągły rok. Herbatka z cytryną nie jest juz takim rarytasem, jak jeszcze 20 lat temu. Wówczas też nie używano cytryny do niczego innego, poza dosmaczaniem napojów, zakwaszaniem potraw i deserów oraz sporządzaniem mikstur na przeziębienie. Po prostu było żal.

Potrawy z cebulą

Cebula znana była już w starożytności, uprawiano ją na obrzeżach miast dla jej wartości odżywczych i smakowych. W stanie dzikim rośnie w zachodniej i środkowej Azji. Dostarcza tylko 33 kcal, białko roślinne i błonnik oraz sole mineralne takie jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez i związki siarki. Ma działanie bakteriobójcze i przeciwszkorbutowe dzięki zawartości witamin A,

Potrawy z cebulą

Cebula znana była już w starożytności, uprawiano ją na obrzeżach miast dla jej wartości odżywczych i smakowych. W stanie dzikim rośnie w zachodniej i środkowej Azji. Dostarcza tylko 33 kcal, białko roślinne i błonnik oraz sole mineralne takie jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez i związki siarki. Ma działanie bakteriobójcze i przeciwszkorbutowe dzięki zawartości witamin A,

Scroll to Top
Scroll to Top