tradycyjne

„Bal w Operze Wiedeńskiej“ w ostatni czwartek karnawału

Bal w Operze Wiedeńskiej

Najbardziej prestiżowy spośród wszystkich 450 balów w sezonie w austriackiej stolicy, odbędzie się w tym roku 27. lutego. Jest to zgodne z tradycją ponieważ „Bal w Operze“ odbywa się zawsze w ostatni czwartek karnawału. Zbliżają się gorące dni dla Opery Wiedeńskiej. W tym okazałym budynku przez ponad 300 dni w roku oglądać można widowiska baletowe […]

„Bal w Operze Wiedeńskiej“ w ostatni czwartek karnawału

Najbardziej prestiżowy spośród wszystkich 450 balów w sezonie w austriackiej stolicy, odbędzie się w tym roku 27. lutego. Jest to zgodne z tradycją ponieważ „Bal w Operze“ odbywa się zawsze w ostatni czwartek karnawału. Zbliżają się gorące dni dla Opery Wiedeńskiej. W tym okazałym budynku przez ponad 300 dni w roku oglądać można widowiska baletowe

Szczyt sezonu balowego w Wiedniu

Bal w Operze Wiedeńskiej

Karnawał to świetna okazja do tanecznego szaleństwa. Gorące rytmy słychać nie tylko w Rio de Janerio. Znacznie bliżej, bo w austriackiej stolicy odbywa się rocznie ponad 450 balów. W styczniu i lutym Wiedeń – miasto walca hucznie obchodzi karnawał i każdy powinien tu znaleźć radość z tańca. Sezon balowy w Wiedniu swój punkt kulminacyjny osiąga

Szczyt sezonu balowego w Wiedniu

Karnawał to świetna okazja do tanecznego szaleństwa. Gorące rytmy słychać nie tylko w Rio de Janerio. Znacznie bliżej, bo w austriackiej stolicy odbywa się rocznie ponad 450 balów. W styczniu i lutym Wiedeń – miasto walca hucznie obchodzi karnawał i każdy powinien tu znaleźć radość z tańca. Sezon balowy w Wiedniu swój punkt kulminacyjny osiąga

Kobiece chusty i szale od Lehua

Bal w Operze Wiedeńskiej

Niezwykle piękna, elegancka, a przy tym limitowana edycja kolekcji chust Lehua na wiosnę-lato 2013 marki modowej Chouchou z Glasgow. Inspirowana, jak przyznaje projektantka mody Silvia Pellegrino, tradycyjną modą i wzornictwem rolniczych regionów Sardynii. W kolekcji znajdziemy wspaniałe modele chust, szali, kominów, a także przebojowe modele „Hollyhood” – innowacyjnego kaptura noszonego osobno, który rozsławiła na wybiegach Nowego jorku

Kobiece chusty i szale od Lehua

Niezwykle piękna, elegancka, a przy tym limitowana edycja kolekcji chust Lehua na wiosnę-lato 2013 marki modowej Chouchou z Glasgow. Inspirowana, jak przyznaje projektantka mody Silvia Pellegrino, tradycyjną modą i wzornictwem rolniczych regionów Sardynii. W kolekcji znajdziemy wspaniałe modele chust, szali, kominów, a także przebojowe modele „Hollyhood” – innowacyjnego kaptura noszonego osobno, który rozsławiła na wybiegach Nowego jorku

Oryginalny barszcz wigilijny z włoskimi tortellini

Bal w Operze Wiedeńskiej

Wigilia bez aromatycznego, czerwonego barszczu? Niemożliwe! Choć w ciągu roku przygotowujemy różne jego odmiany, np. czerwony, biały czy ukraiński, w grudniowe święta może być tylko jeden – wigilijny. Ta ukraińska zupa narodowa może poszczycić się tak długą tradycją w naszym kraju, że właściwie traktujemy barszcz jako danie typowo polskie. Trudno sobie nawet wyobrazić, że 24

Oryginalny barszcz wigilijny z włoskimi tortellini

Wigilia bez aromatycznego, czerwonego barszczu? Niemożliwe! Choć w ciągu roku przygotowujemy różne jego odmiany, np. czerwony, biały czy ukraiński, w grudniowe święta może być tylko jeden – wigilijny. Ta ukraińska zupa narodowa może poszczycić się tak długą tradycją w naszym kraju, że właściwie traktujemy barszcz jako danie typowo polskie. Trudno sobie nawet wyobrazić, że 24

Przepis na weekend: Przepisy na gesinę zrekonstruowane

Bal w Operze Wiedeńskiej

Gęś nadziewana w galarecie, przepis z 1885 r. 1 średniej wielkości młoda gęś 3 jaja 2 bułki pszenne 200 ml mleka 2 pęczki włoszczyzny sól, pieprz 100 g rodzynek 15 g żelatyny na litr rosołu Gęś sprawiamy i myjemy. Ostrym nożem rozcinamy z tyłu skórę równym, podłużnym nacięciem i luzujemy (wyjmujemy kości i mięso), zaczynając

Przepis na weekend: Przepisy na gesinę zrekonstruowane

Gęś nadziewana w galarecie, przepis z 1885 r. 1 średniej wielkości młoda gęś 3 jaja 2 bułki pszenne 200 ml mleka 2 pęczki włoszczyzny sól, pieprz 100 g rodzynek 15 g żelatyny na litr rosołu Gęś sprawiamy i myjemy. Ostrym nożem rozcinamy z tyłu skórę równym, podłużnym nacięciem i luzujemy (wyjmujemy kości i mięso), zaczynając

Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina

Bal w Operze Wiedeńskiej

Ogólnopolska akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Partnerem akcji jest Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza. Akcja trwa od 26 października do 15 grudnia 2012 roku. Jest kontynuacją podobnej promocji organizowanej w latach ubiegłych, która spotkała się z nadspodziewanie wysokim zainteresowaniem mediów, restauratorów, hodowców gęsi oraz zwyczajnych Polaków.

Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina

Ogólnopolska akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Partnerem akcji jest Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza. Akcja trwa od 26 października do 15 grudnia 2012 roku. Jest kontynuacją podobnej promocji organizowanej w latach ubiegłych, która spotkała się z nadspodziewanie wysokim zainteresowaniem mediów, restauratorów, hodowców gęsi oraz zwyczajnych Polaków.

Scroll to Top
Scroll to Top