kulinarne

Wykwintny smak zdrowych dań

Gotowanie na parze to skuteczna metoda obniżenia kaloryczności potraw przy zachowaniu ich smaku i cennych składników. Dzięki temu utrzymanie upragnionej, czyli szczupłej sylwetki może być łatwiejsze.

Wykwintny smak zdrowych dań

Gotowanie na parze to skuteczna metoda obniżenia kaloryczności potraw przy zachowaniu ich smaku i cennych składników. Dzięki temu utrzymanie upragnionej, czyli szczupłej sylwetki może być łatwiejsze.

Karp na słodko czy na umami?

Do niedawna byliśmy przekonani, ze odczuwamy cztery smaki – słodki, słony, gorzki i kwaśny. Ale kiedy spojrzymy na ofertę przypraw wschodnich – trafia się przyprawa o nazwie „pięć smaków”. W menu restauracji chińskiej, wietnamskiej czy japońskiej bywa „kaczka w pięciu smakach”. Co to za smak numer pięć?

Karp na słodko czy na umami?

Do niedawna byliśmy przekonani, ze odczuwamy cztery smaki – słodki, słony, gorzki i kwaśny. Ale kiedy spojrzymy na ofertę przypraw wschodnich – trafia się przyprawa o nazwie „pięć smaków”. W menu restauracji chińskiej, wietnamskiej czy japońskiej bywa „kaczka w pięciu smakach”. Co to za smak numer pięć?

Przystawki zaostrzają apetyt

Przystawki podaje się przed zupą, aby zaostrzyć apetyt. Są to potrawy niezbyt obfite. Wybór potraw na tego rodzaju dania jest niezwykle różnorodny. Mogą to być: pasztety i paszteciki, potrawy z jaj, śledzie, ryby, zimne mięso i sałaty.

Przystawki zaostrzają apetyt

Przystawki podaje się przed zupą, aby zaostrzyć apetyt. Są to potrawy niezbyt obfite. Wybór potraw na tego rodzaju dania jest niezwykle różnorodny. Mogą to być: pasztety i paszteciki, potrawy z jaj, śledzie, ryby, zimne mięso i sałaty.

Potrawy z cebulą

Cebula znana była już w starożytności, uprawiano ją na obrzeżach miast dla jej wartości odżywczych i smakowych. W stanie dzikim rośnie w zachodniej i środkowej Azji. Dostarcza tylko 33 kcal, białko roślinne i błonnik oraz sole mineralne takie jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez i związki siarki. Ma działanie bakteriobójcze i przeciwszkorbutowe dzięki zawartości witamin A,

Potrawy z cebulą

Cebula znana była już w starożytności, uprawiano ją na obrzeżach miast dla jej wartości odżywczych i smakowych. W stanie dzikim rośnie w zachodniej i środkowej Azji. Dostarcza tylko 33 kcal, białko roślinne i błonnik oraz sole mineralne takie jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez i związki siarki. Ma działanie bakteriobójcze i przeciwszkorbutowe dzięki zawartości witamin A,

Scroll to Top
Scroll to Top