kulinarne

Kiwano, kolczasty ogórek

Kiwano pochodzi z Afryki, z rejonu Kalahari w zachodniej części kontynentu. Ale spotyka się go także w ciepłych rejonach Azji. Przypomina pulchny ogórek z kolcami. W smaku jest podobny do soczystego kiwi i jednocześnie mączystego banana. To bardzo efektowny owoc – z wierzchu żółty, a w środku zielony.

Kiwano, kolczasty ogórek

Kiwano pochodzi z Afryki, z rejonu Kalahari w zachodniej części kontynentu. Ale spotyka się go także w ciepłych rejonach Azji. Przypomina pulchny ogórek z kolcami. W smaku jest podobny do soczystego kiwi i jednocześnie mączystego banana. To bardzo efektowny owoc – z wierzchu żółty, a w środku zielony.

Smak gorczycy

Gorczyca znana jest od bardzo dawna. Wzmianki o tej aromatycznej przyprawie znajdują się nawet w Biblii. Nasion tej rośliny używali Grecy, Rzymianie a cesarz Niemiec Karol Wielki kazał ogromne jej ilości sadzić w przyklasztornych ogrodach. Mnisi polecali gorczycę na wiele dolegliwości m.in. Jako lek na udary, wrzody, czyraki i reumatyzm.

Smak gorczycy

Gorczyca znana jest od bardzo dawna. Wzmianki o tej aromatycznej przyprawie znajdują się nawet w Biblii. Nasion tej rośliny używali Grecy, Rzymianie a cesarz Niemiec Karol Wielki kazał ogromne jej ilości sadzić w przyklasztornych ogrodach. Mnisi polecali gorczycę na wiele dolegliwości m.in. Jako lek na udary, wrzody, czyraki i reumatyzm.

Kuchnia weganki

W jaki sposób możesz łatwo zmienić tradycyjne potrawy na wegańskie? Chcesz przejść na weganizm, ale boisz się utraty swoich ulubionych potraw? Jest na to sposób…

Kuchnia weganki

W jaki sposób możesz łatwo zmienić tradycyjne potrawy na wegańskie? Chcesz przejść na weganizm, ale boisz się utraty swoich ulubionych potraw? Jest na to sposób…

Na grzyby czas!

Kto nie zna smaku zupy grzybowej, sosu borowikowego, krokietów z grzybami i nie zagryzał (wiadomo, czego) jędrnym grzybkiem marynowanym – ten jeszcze nie poznał, co jest dobre! Do tej pory oznaczono i opisano ponad. 120 tysięcy gatunków grzybów, a co roku charakteryzuje się średnio 1700 nowych.

Na grzyby czas!

Kto nie zna smaku zupy grzybowej, sosu borowikowego, krokietów z grzybami i nie zagryzał (wiadomo, czego) jędrnym grzybkiem marynowanym – ten jeszcze nie poznał, co jest dobre! Do tej pory oznaczono i opisano ponad. 120 tysięcy gatunków grzybów, a co roku charakteryzuje się średnio 1700 nowych.

Uwodzicielski zapach goździków

Niektórzy mówią o tej przyprawie„gwoździki” i możemy im przyznać trochę racji patrząc na kształt brązowych pałeczek zakończonych główką, jako żywo przypominającą łebek gwoździa lub śrubki krzyżakowej. Właściwa nazwa tej aromatycznej i wszechstronnej przyprawy „cloves” pochodzi od łacińskiego „clavus”, czyli właśnie gwóźdź.

Uwodzicielski zapach goździków

Niektórzy mówią o tej przyprawie„gwoździki” i możemy im przyznać trochę racji patrząc na kształt brązowych pałeczek zakończonych główką, jako żywo przypominającą łebek gwoździa lub śrubki krzyżakowej. Właściwa nazwa tej aromatycznej i wszechstronnej przyprawy „cloves” pochodzi od łacińskiego „clavus”, czyli właśnie gwóźdź.

Scroll to Top
Scroll to Top