kuchnie świata

Kuskus – wszystko, czego o nim nie wiesz

Czy wiesz, że Kuskus jest narodową potrawą kuchni marokańskiej? Nazwą kuskus określa się zarówno potrawę jak i kaszę, z której jest przygotowywana. Co ciekawe, ziarenka kaszy kuskus w świecie muzułmańskim symbolizują szczęście i bogactwo a dzielenie się nimi jest symbolem otwartości oraz wspólnoty z innymi. Błyskawiczna kasza Kuskus marki Halina to niezwykle ciekawy i oryginalny […]

Kuskus – wszystko, czego o nim nie wiesz

Czy wiesz, że Kuskus jest narodową potrawą kuchni marokańskiej? Nazwą kuskus określa się zarówno potrawę jak i kaszę, z której jest przygotowywana. Co ciekawe, ziarenka kaszy kuskus w świecie muzułmańskim symbolizują szczęście i bogactwo a dzielenie się nimi jest symbolem otwartości oraz wspólnoty z innymi. Błyskawiczna kasza Kuskus marki Halina to niezwykle ciekawy i oryginalny

Greckie smaki

Grecja, kierunek cieszący się ogromną popularnością wśród spragnionych słońca i ciepłego morza Polaków, kojarzy się nam przede wszystkim z niezmiernie urokliwymi białymi domkami okraszonymi niebieskimi okiennicami, przyjaźnie nastawionymi do rzeszy turystów autochtonami oraz przepyszną, uważaną za jedną z najzdrowszych, kuchnią śródziemnomorską, w której królują oliwki, owoce morza i ser feta. Co sprawia, że tak chętnie

Greckie smaki

Grecja, kierunek cieszący się ogromną popularnością wśród spragnionych słońca i ciepłego morza Polaków, kojarzy się nam przede wszystkim z niezmiernie urokliwymi białymi domkami okraszonymi niebieskimi okiennicami, przyjaźnie nastawionymi do rzeszy turystów autochtonami oraz przepyszną, uważaną za jedną z najzdrowszych, kuchnią śródziemnomorską, w której królują oliwki, owoce morza i ser feta. Co sprawia, że tak chętnie

Karp na słodko czy na umami?

Do niedawna byliśmy przekonani, ze odczuwamy cztery smaki – słodki, słony, gorzki i kwaśny. Ale kiedy spojrzymy na ofertę przypraw wschodnich – trafia się przyprawa o nazwie „pięć smaków”. W menu restauracji chińskiej, wietnamskiej czy japońskiej bywa „kaczka w pięciu smakach”. Co to za smak numer pięć?

Karp na słodko czy na umami?

Do niedawna byliśmy przekonani, ze odczuwamy cztery smaki – słodki, słony, gorzki i kwaśny. Ale kiedy spojrzymy na ofertę przypraw wschodnich – trafia się przyprawa o nazwie „pięć smaków”. W menu restauracji chińskiej, wietnamskiej czy japońskiej bywa „kaczka w pięciu smakach”. Co to za smak numer pięć?

Scroll to Top
Scroll to Top