kuchnie świata

Corrida smaków na Wine & Food Open Day

23 września wielbiciele kuchni będą mieli wyjątkową okazję spotkać się na Wine & Food Open Day i wspólnie delektować się smakami dań oraz win z różnych zakątków świata. W trakcie całego dnia hiszpańskie specjały prezentować będzie warszawska restauracja Pico Cuadro, która słynie z wyszukanych andaluzyjskich potraw tworząc tym samym idealny, rodowity tapas. Wine & Food […]

Corrida smaków na Wine & Food Open Day

23 września wielbiciele kuchni będą mieli wyjątkową okazję spotkać się na Wine & Food Open Day i wspólnie delektować się smakami dań oraz win z różnych zakątków świata. W trakcie całego dnia hiszpańskie specjały prezentować będzie warszawska restauracja Pico Cuadro, która słynie z wyszukanych andaluzyjskich potraw tworząc tym samym idealny, rodowity tapas. Wine & Food

Przepis na weekend: Risotto z suszonymi pomidorami

Risotto to potrawa, którą w XIV wieku Marco Polo przywiózł z Chin do Włoch. Od tej pory jest ono uważane za jedną z koronnych potraw Półwyspu Apenińskiego. Oryginalnie, risotto sporządzane jest z podsmażanego na tłuszczu ryżu z dodatkiem cebuli lub czosnku oraz wytrawnego wina. Przeważnie jest to ryż odmiany arborio, której ziarenka są nieco zaokrąglone

Przepis na weekend: Risotto z suszonymi pomidorami

Risotto to potrawa, którą w XIV wieku Marco Polo przywiózł z Chin do Włoch. Od tej pory jest ono uważane za jedną z koronnych potraw Półwyspu Apenińskiego. Oryginalnie, risotto sporządzane jest z podsmażanego na tłuszczu ryżu z dodatkiem cebuli lub czosnku oraz wytrawnego wina. Przeważnie jest to ryż odmiany arborio, której ziarenka są nieco zaokrąglone

Przepis na weekend: Sałatka z pomidorkami koktajlowymi

Podczas komponowania  lekkich sałatek najistotniejsze są dwie rzeczy – prostota pomysłu i wysoka jakość wykorzystywanych składników. Duet ten gwarantuje sukces. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi sprawdza się zawsze i wszędzie. Świetnie wygląda, nie jest czasochłonna w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Równie dobrze pasuje do chrupiącej bagietki podczas lunchu w pracy, grillowanego lub smażonego łososia, który może

Przepis na weekend: Sałatka z pomidorkami koktajlowymi

Podczas komponowania  lekkich sałatek najistotniejsze są dwie rzeczy – prostota pomysłu i wysoka jakość wykorzystywanych składników. Duet ten gwarantuje sukces. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi sprawdza się zawsze i wszędzie. Świetnie wygląda, nie jest czasochłonna w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Równie dobrze pasuje do chrupiącej bagietki podczas lunchu w pracy, grillowanego lub smażonego łososia, który może

Przepis na weekend: Co wiesz o karczochu?

Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce. Dzisiaj plantacje karczochów znaleźć możemy w prawie wszystkich krajach zachodniej i południowej Europy, gdzie doceniane są nie tylko ze względu na własności prozdrowotne, jak i wytrawny,

Przepis na weekend: Co wiesz o karczochu?

Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce. Dzisiaj plantacje karczochów znaleźć możemy w prawie wszystkich krajach zachodniej i południowej Europy, gdzie doceniane są nie tylko ze względu na własności prozdrowotne, jak i wytrawny,

Wybrano Najlepszą Restaurację Sushi 2012

W niedzielę, w warszawskiej restauracji Izumi Sushi odbył się Ogólnopolski Konkurs na Najlepszą Restaurację Sushi 2012. Rywalizacja odbyła się podczas trzech widowiskowych etapów: sushi tradycyjnego, stylu dowolnego i najsprawniejszego sushimastera. Bezapelacyjnym zwycięzcą Konkursu został Piotr Rosocha, który otrzymał tytuł dla najlepszego sushimastera i wywalczył I miejsce dla restauracji Hokkaido Sushi z Latchorzewa (Warszawy). Na podium

Wybrano Najlepszą Restaurację Sushi 2012

W niedzielę, w warszawskiej restauracji Izumi Sushi odbył się Ogólnopolski Konkurs na Najlepszą Restaurację Sushi 2012. Rywalizacja odbyła się podczas trzech widowiskowych etapów: sushi tradycyjnego, stylu dowolnego i najsprawniejszego sushimastera. Bezapelacyjnym zwycięzcą Konkursu został Piotr Rosocha, który otrzymał tytuł dla najlepszego sushimastera i wywalczył I miejsce dla restauracji Hokkaido Sushi z Latchorzewa (Warszawy). Na podium

Przepis na weekend: Hiszpańska królowa kuchni – wideo

Jak w prosty sposób wyczarować danie, które zachwyci gości, podbije serce ukochanego i wzbudzi podziw koleżanek? Aby tego dokonać nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych, ani spędzać całego dnia w kuchni. Wystarczy słoiczek hiszpańskich oliwek, odrobina fantazji i szczypta dobrego smaku. Kolorowe przekąski Hiszpańskie oliwki łączą w sobie cztery podstawowe smaki: słony, gorzki, słodki i kwaśny,

Przepis na weekend: Hiszpańska królowa kuchni – wideo

Jak w prosty sposób wyczarować danie, które zachwyci gości, podbije serce ukochanego i wzbudzi podziw koleżanek? Aby tego dokonać nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych, ani spędzać całego dnia w kuchni. Wystarczy słoiczek hiszpańskich oliwek, odrobina fantazji i szczypta dobrego smaku. Kolorowe przekąski Hiszpańskie oliwki łączą w sobie cztery podstawowe smaki: słony, gorzki, słodki i kwaśny,

Scroll to Top
Scroll to Top