Skąd się bierze kawa

Trudno jest sobie wyobrazić życie bez dobrej kawy. Jeśli chodzi o kawę, to jest ona jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Kawosze cenią w niej nie tylko aromat, ale i właściwości pobudzające. Smak kawy to zawsze sprawa indywidualna. Niektórym osobom do szczęścia wystarczy kawa zaparzana (mylnie nazywana „po turecku”). Bardziej wymagający miłośnicy kawy docenią jej walory smakowe, gdy będą mogli korzystać z ekspresów do kawy. Dowiedz się, skąd się wzięła kawa.

1. Kawa rodem z Afryki. Gatunek kawy afrykańskiej, który pokochasz

2. Gatunki kawy: ziarna Arabiki i kawa Robusta

Wielbiciele kawy przede wszystkim zwracają uwagę na jakość kawy i jej wyrazisty smak. Skład mieszanek kawy z najniższej cenowej półki to nie jest dobra propozycja dla osób, które oczekują wyjątkowego smaku. Najlepiej jest wybierać znany gatunek kawy afrykańskiej. Ziarna Robusty i Arabiki to najpopularniejszy rodzaj kawy.

Kawa rodem z Afryki. Gatunek kawy afrykańskiej, który pokochasz

Kawa po raz pierwszy została zauważona w Etiopii. Stało się to dzięki pasterzom kóz, którzy zwrócili uwagę na to, że zwierzęta zjadające dojrzałe owoce kawowca stają się pobudzone. Wieki trwało rozpowszechnianie kawy na świecie. Arabscy kupcy jako pierwsi zaczęli traktować kawę jako towar handlowy.

Obecnie plantacje kawy znajdują się nie tylko w Afryce, ale i w Ameryce Środkowej, a także w Azji Południowo — Wschodniej. Jednak od wielu lat największym producentem kawy w skali światowej jest Brazylia.

Do uprawy kawy muszą być odpowiednie warunki klimatyczne. Krzewy Arabiki są zdecydowanie bardziej wymagające w uprawie niż krzewy Robusty. Dzisiaj bez problemu można poznać smak najlepszych kaw. Do produkcji kawy rozpuszczalnej wykorzystywana jest kawa Arabika lub Robusta. Kawa liofilizowana zawiera mniej kofeiny niż kawa świeżo palona.

Gatunki kawy: ziarna Arabiki i kawa Robusta

Arabika to kawa pochodząca z Etiopii. Z uprawą kawy Arabika wiąże się więcej wymagań. Jej ziarna są delikatniejsze i podatne na różne choroby, przez co ten znany gatunek kawy jest droższy. Coffea Arabica wyróżnia delikatny aromat. Smak naparu jest doceniany przez najbardziej wymagających wielbicieli kawy.

Co do ziaren Robusty, to ta odmiana kawy została odkryta w XIX wieku w Belgijskim Kongo. W porównaniu z Arabiką jest to kawa bardzo młoda. Coffea Canephora jest bardzo łatwa w uprawie, co ma wpływ na niższą cenę. Co ciekawe, daje zdecydowanie bardziej obfite zbiory niż Arabica. Nie jest to jednak tak smaczna kawa, jak Arabika. Robusta to po prostu tańszy zamiennik Arabiki.

Materiał zewnętrzny

Scroll to Top
Scroll to Top