Czym zajmuje się obecnie niegdysiejsza modelka, Agnieszka Maciąg? Gotowaniem! I promowaniem nie tylko swoich przepisów, ale i zdrowego trybu życia.
Charakterystyczne drobne, żółte ziarenka z żółtą kropką zwane jagłami lub krupami otrzymywane były z prosa już w epoce neolitu. Kasza jaglana – kiedyś niezwykle popularna i ceniona, z czasem utraciła swoje miejsce w codziennym menu. Warto ją jednak odkryć na nowo, bo posiada liczne walory zdrowotne i smakowe i może być podawana na różne sposoby. Pomoże w tym przepis na „Wesoły krupnik z kaszy jaglanej z namiętną nutą odległych krain” autorstwa Agnieszki Maciąg, modelki, dziennikarki, autorki książek „Smak życia” oraz „Smak szczęścia”, znanej ze swojego zainteresowania holistyczną ideą zdrowia. Od niedawna wraz z firmą Sante, producentem żywności funkcjonalnej, promuje ona zdrowy styl życia, oparty m.in. na zrównoważonej diecie, która ma dawać siłę i energię oraz wspomagać nas w rozwoju i realizacji marzeń.
„Kaszą jaglaną zachwyciłam się, gdy rozpoczęłam moją przygodę ze świadomym odżywianiem, komponując wartościowe, odżywcze posiłki.” – mówi Agnieszka Maciąg. „Jest niezwykle zdrowa, smaczna i ma szerokie zastosowanie do różnorodnych dań, tak wytrawnych, jak i słodkich.”
Kasza jaglana stanowi bogate źródło witamin i składników mineralnych, w tym krzemionki, która ma pozytywny wpływ na stawy i naczynia krwionośne, zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Obfituje w lecytynę, witaminy z grupy B (tiaminę – B1, ryboflawinę – B2, B6, kwas foliowy) oraz magnez, fosfor, cynk i żelazo. Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki. Ponieważ nie zawiera glutenu, może być spożywana przez osoby z celiakią i alergiami oraz wprowadzana do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.
Ale kasza jaglana to nie tylko liczne walory prozdrowotne, to również doskonały składnik wielu, różnych dań. Można ją podawać zamiast ziemniaków, ryżu czy makaronu, można ją przyrządzać też na słodko. Kiedyś była częstym i cenionym gościem na polskich stołach i warto dziś odkryć ją na nowo, na przykład dzięki przepisowi Agnieszki Maciąg. Jest to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Dzięki niemu nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej będą mogli zabłysnąć smaczną i zdrową potrawą o zachwycającym aromacie i wyglądzie.
WesoÅy krupnik z kaszy jaglanej z namiÄtnÄ nutÄ odlegÅych krain
SkÅadniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 por (bez pióropusza)
1 cebula
2 â 3 zÄ
bki czosnku
3 cm korzenia Åwieżego imbiru
4 suszone pomidory (opcjonalnie)
7 szklanek wody
2/3 szklanki kaszy jaglanej Sante
Åwieżo mielony czarny pieprz
2 Åyżeczki przyprawy curry
1 Åyżeczka kurkumy
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 Åyżka klarowanego masÅa lub oleju z pestek winogron
sól do smaku
odważna garÅÄ natki pietruszki, kopru lub Åwieżej kolendry
ewentualnie kilka kropli soku z cytryny dla zdefiniowania smaku
Uwaga! JeÅli chcesz mieÄ bardziej pożywny, jednogarnkowy posiÅek, możesz dodaÄ do zupy dwa pokrojone w kostkÄ ziemniaki.
Na dnie garnka podgrzej tÅuszcz (klarowane masÅo lub olej), dodaj Åwieżo mielony czarny pieprz, drobno posiekany imbir, cebulÄ, czosnek, a na koÅcu por.
CaÅoÅÄ dobrze wymieszaj i szybko przesmaż.
Dodaj przyprawÄ curry i kurkumÄ.
NastÄpnie wsyp pokrojone warzywa (marchewka, pietruszka i seler). Wymieszaj i krótko przesmaż.
CaÅoÅÄ zalej wrzÄ
cÄ
wodÄ
, dodaj opÅukanÄ
kasze jaglanÄ
, listek laurowy, ziele angielskie, pokrojone suszone pomidory (opcjonalnie) i sól do smaku (ale ostrożnie, ostatecznie caÅoÅÄ posolisz pod koniec gotowania).
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu dokÅadnie mieszajÄ
c przez ok. 20 minut, aż kasza zrobi siÄ zupeÅnie miÄkka i kleista. JeÅli uznasz, że zupa jest zbyt gÄsta, dodaj trochÄ wody.
Na koÅcu dopraw zupÄ solÄ
do smaku i posyp dużÄ
garÅciÄ
Åwieżych zióÅ. I nie zapomnij o uÅmiechu!
Smacznego!