Rybka cud!

Ryba dla urody, ryba dla dziecka, ryba dla zdrowia – a jeśli ryba to pstrąg. Do jedzenia pstrąga zachęca w kampanii „Teraz Pstrąg” Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych.

Kampania ma na celu promocję pstrąga jako ryby zdrowej, hodowanej w czystych wodach i „wdzięcznej” kulinarnie. Akcja współfinansowana jest przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007- 2013″.

Pstrąg tęczowy, którego najczęściej można spotkać obecnie w sklepach, to ryba pochodząca z Dzikiego Zachodu — przed wiekami zamieszkiwała zachodnią część Ameryki Północnej. Z Ameryki Północnej pochodzi także pstrąg źródlany. Oba pstrągi, ze względu na walory konsumpcyjne i wędkarskie, sprowadzono do Polski pod koniec XIX wieku. Pstrąg potokowy natomiast to ryba od stuleci zamieszkująca polskie wody, zwłaszcza górskie potoki oraz czyste wody Pomorza, Warmii i Mazur.

źródło:kampaniespoleczne.pl

Scroll to Top
Scroll to Top