Wczoraj mieliśmy przyjemność ucztować w gościnie u znanego serwisu do zamawiania jedzenia online Pyszne.pl. Nie myślcie sobie jednak, że była to zabawa w ramach wagarów! Okazją do spotkania była bowiem premiera Raportu Food-Trendów i omówienie jego wyników, z których wyłania się bardzo ciekawy, momentami zaskakujący obraz preferencji kulinarnych Polaków.
Wegetarianizm, Gruzja i silna hierarchia posiłków. Na pierwszy rzut oka nie mają ze sobą wiele wspólnego. Jednak w ujawnionym wczoraj przez serwis Pyszne.pl Raporcie Food-Trendów reprezentują one najsilniejsze trendy – tak wynika z badania, przeprowadzonego na reprezentatywnej próbie 800 Polaków, pokazującego co, jak i kiedy jemy.
Pyszne.pl od lat bacznie obserwuje zwyczaje Polaków w obszarze jedzenia. Coraz większa fascynacja zyskującymi na znaczeniu trendami doprowadziła do realizacji pierwszej edycji Raportu Food-Trendów Pyszne.pl, która wczoraj została zaprezentowana publicznie.
Wypływające z raportu wnioski pokazują Polaków jako obywateli świata. Aż 28% z nas w ciągu ostatnich 3 miesięcy odkryło dla siebie nową kuchnię świata, a trzy osoby na cztery są zainteresowane próbowaniem coraz to nowych jej rodzajów. W poszukiwaniu niecodziennych smaków coraz chętniej patrzymy na Wschód. Najwięcej respondentów badania odpowiedziało, że najbardziej chciałaby spróbować dań gruzińskich.
Polacy łączą w sobie sprzeczności. Z jednej strony pociąga ich nowe, z drugiej – są mocno przywiązani do tradycji. Jak wynika z Raportu Food-Trendów Pyszne.pl1, Polacy mają jasno ustaloną hierarchię posiłków. Jak twierdzi prawie połowa respondentów, najważniejszy w ciągu dnia jest obiad. Po nim zaś śniadanie z 37% odpowiedzi. Mało istotne są natomiast drugie śniadanie (5%), kolacja (4%) czy lunch (1%). Kultura jedzenia zachodnich posiłków jeszcze nie do końca zadomowiła się nad Wisłą. Mniej niż jedna piąta Polaków jada lunch (18%) przy aż 85% osób mających w rozkładzie dnia obiad. Nasz tradycjonalizm jest widoczny także przy wyborze dań. Najmocniej zakorzeniona w preferencjach Polaków i wybierana zdecydowanie najczęściej jest kuchnia polska (98%). Nasza znajomość aktualnych światowych trendów związanych z jedzeniem jest jednak umiarkowana. Tylko 40% Polaków zna pojęcie street food, a o slow food słyszało 23 % z nas.
Więcej niż jeden na trzech Polaków stosuje ograniczenia żywieniowe, głównie ze względu na chęć prowadzenia zdrowego stylu życia (63%) i ze względów zdrowotnych (52%). Wśród młodych ludzi w przedziale wiekowym 18-24 istotnym powodem jest także trening (48% w tej grupie badanych). Najczęściej stosowana jest dieta wykluczająca cukier (10%).
Diety wegetariańskiej przestrzega 4%, a chciałoby ją wypróbować 8% Polaków. Skłania nas do tego przede wszystkim kiepska jakość dostępnego w sklepach mięsa – 54% spośród nas ma co do niego wątpliwości. Polacy zauważają oprócz tego coraz lepszą dostępność zamienników mięsa i rozbudowującą się ofertę dla wegetarian w restauracjach. Szukają też sposobu na schudnięcie. Tylko 30% potencjalnych wegetarian motywują względy ideologiczne. W przejściu na dietę wegetariańską powstrzymuje Polaków przede wszystkim to, że nie wyobrażają sobie rezygnacji z mięsa oraz mają silne przyzwyczajenia. Nie bez znaczenia są dla nich także nawyki żywieniowe bliskich osób.
Infografiki: mat. prasowe