Przepis na weekend: Sałatka z pomidorkami koktajlowymi

Podczas komponowania  lekkich sałatek najistotniejsze są dwie rzeczy – prostota pomysłu i wysoka jakość wykorzystywanych składników. Duet ten gwarantuje sukces.

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi sprawdza się zawsze i wszędzie. Świetnie wygląda, nie jest czasochłonna w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Równie dobrze pasuje do chrupiącej bagietki podczas lunchu w pracy, grillowanego lub smażonego łososia, który może pojawić się w jej towarzystwie w godzinach obiadowych, czy też do soczystej karkówki z grilla, serwowanej na wieczornym spotkaniu z przyjaciółmi i rodziną. Jej sekret tkwi w połączeniu niesamowitych kolorów, wyrazistego (ale i uniwersalnego) smaku oraz bardzo prostym i szybkim wykonaniu.

Składniki:

mix sałat (najlepiej różnobarwnych)
6 pomidorków koktajlowych
1 papryka czerwona (lub żółta)
opakowanie sera koziego
garść nasion słonecznika
6 łyżek stołowych oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Sposób przygotowania:

Po obowiązkowym przepłukaniu warzyw przekrajamy pomidorki na połówki, by następnie lekko je posolić. Ser kroimy w kostkę, paprykę zaś w cienkie plastry. Jeśli wybierzemy paprykę żółtą, sałatka pod względem kolorystycznym będzie prezentowała się jeszcze lepiej.
Sałatę włożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Całość skropić oliwą z oliwek extra vergine Olitalia, wymieszać i posypać ziarnami słonecznika. Gotowe!
Przepis można uatrakcyjnić, przygotowując dressing na bazie oliwy z oliwek – przepis poniżej:

Przepis na dressing do sałatki:

Wymieszać 30 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia z łyżką miodu i kilkoma kroplami soku z cytryn Limmi. Połączyć z sałatką i posypać ziarnami słonecznika.

Smacznego!

Scroll to Top
Scroll to Top