Przepis na weekend: Królowa kuchni węgierskiej na letnie popołudnia

Ostatnie dni wakacji to dobry moment na eksperymentowanie z warzywami. Papryka nazywana również pieprzowcem może być podawana w ciekawszej formie niż tradycyjne leczo. W połączeniu z mięsem i Międzybrodzkim Makaronem w kształcie ryżu stanie się świetną potraw na ciepłe popołudnia i wieczory.

Papryka nadziewana makaronem i mięsem

Składniki:

– łopatka wieprzowa – 200g
– boczek wędzony – 200g
– cebula – 3 sztuki
– olej – 3 łyżki
– masło – 1 łyżka
– papryka świeża kolorowa – 6 sztuk
– sól, pieprz czarny i ziołowy
– natka pietruszki – 1 pęczek
– makaron w kształcie ryżu – 1 paczka

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać zmielony w maszynce na grubym oczku boczek i łopatkę. Zmielone mięso chwilę poddusić na patelni z cebulą. Dodać przyprawy do smaku i ugotowany na półtwardo makaron, pokrojoną natkę i masło. Całość dokładnie wymieszać. farszem napełnić wydrążone papryki, przykryć dekielkami i piec w temp. 160 st.C ok. 45 minut.

Smacznego!

Scroll to Top
Scroll to Top