Przed nami Boże Narodzenie. Wkrótce w twojej kuchni zakrólują zapachy ciasta, bakalii i przypraw. Polskie tradycje wigilijnego stołu są wyjątkowo bogate. My proponujemy kilka szybkich do zrobienia, ale za to bardzo dobrych przepisów.
„Sztufada po sztokholmsku”
Ciasto drożdżowe dla leniwych
4 jajka i jedną szklankę cukru wymieszać w naczyniu, dolać jedną szklankę mleka, zamieszać. Rozkruszyć 6 dkg drożdży i posypać nimi uzyskany płyn. Odstawić na godzinę.
Do innego naczynia wsypać 4 szklanki mąki, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlać przygotowany uprzednio rozczyn, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, dodając stopniowo szklankę rozpuszczonego masła oraz rodzynki. Przełożyć na blachę (może być spora tortownica), posypać kruszonką i upiec w dość gorącym piekarniku.
Drób po chińsku
Piersi kurczaka pokroić na drobne kawałeczki i obrumienić na oleju na płaskiej patelni. Przełożyć do głębszego rondelka, wlać sok wyciśnięty z cytryny, trochę mniej niż szklankę śmietany, posypać przyprawą „curry” (nie mniej, niż łyżka stołowa) i włożyć dwie czubate łyżki miodu. Dusi się to pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około pół godziny. Oczywiście, jeżeli przyrządzamy tę potrawę z większej ilości piersi kurczaków – zwiekszamy odpowiednio dodatki na sos. Potrawa łatwa w przyrządzaniu i znakomita w degustacji!