Potrawy na święta

Przed nami Boże Narodzenie. Wkrótce w twojej kuchni zakrólują zapachy ciasta, bakalii i przypraw. Polskie tradycje wigilijnego stołu są wyjątkowo bogate. My proponujemy kilka szybkich do zrobienia, ale za to bardzo dobrych przepisów.

„Sztufada po sztokholmsku”
Kilogram schabu (bez kości) rozbij dokładnie tłuczkiem na prostokątny placek, lekko go posól i posyp ubitymi na drobny proszek kilku goździkami i suszonym tymiankiem. Następnie ukrój kilka cieniutkich plasterków słoniny, rozłóż je na powierzchni tego „placka”, posyp drobniutko posiekaną cebulką i na tym rozłóż kilkanaście suszonych śliwek (bez pestek). Całość trzeba delikatnie zrolować i owinąć nitką, włożyć do dużego rondla o grubych ściankach, podlać nieco tłuszczem (może być olej słonecznikowy) i woda. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem, próbując cienkim patyczkiem. Piecze się ten specjał trochę więcej niż pół godziny. Jest to „sztufada po sztokholmsku” i można ja jeść zarówno na gorąco (np. z ryżem i sałatą) jak i na zimno z pieczywem.

Ciasto drożdżowe dla leniwych
4 jajka i jedną szklankę cukru wymieszać w naczyniu, dolać jedną szklankę mleka, zamieszać. Rozkruszyć 6 dkg drożdży i posypać nimi uzyskany płyn. Odstawić na godzinę.
Do innego naczynia wsypać 4 szklanki mąki, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlać przygotowany uprzednio rozczyn, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, dodając stopniowo szklankę rozpuszczonego masła oraz rodzynki. Przełożyć na blachę (może być spora tortownica), posypać kruszonką i upiec w dość gorącym piekarniku.

Drób po chińsku
Piersi kurczaka pokroić na drobne kawałeczki i obrumienić na oleju na płaskiej patelni. Przełożyć do głębszego rondelka, wlać sok wyciśnięty z cytryny, trochę mniej niż szklankę śmietany, posypać przyprawą „curry” (nie mniej, niż łyżka stołowa) i włożyć dwie czubate łyżki miodu. Dusi się to pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około pół godziny. Oczywiście, jeżeli przyrządzamy tę potrawę z większej ilości piersi kurczaków – zwiekszamy odpowiednio dodatki na sos. Potrawa łatwa w przyrządzaniu i znakomita w degustacji!

Scroll to Top
Scroll to Top