Pomarańcze inaczej

Gdy jabłka już nie smakują, a na truskawki nasycone polskim słońcem trzeba jeszcze długo czekać warto sięgnąć po pomarańcze.

Pomarańcze nie imponują szczególnie walorami odżywczymi. Zawierają umiarkowane ilości witamin i związków mineralnych. Mają jednak właściwości lecznicze. Sok z tych owoców, stosowany jako napój gaszący pragnienie w stanach gorączkowych, zalecany jest też przy nadciśnieniu, miażdżycy, chorobach wątroby. Unikać powinni go tylko wrzodowcy. Pomarańcze, traktowane przede wszystkim jako owoce deserowe, z doskonałymi rezultatami stosujemy w kuchni.

Najbardziej znana jest kaczka w pomarańczach.

1 kaczka, 6 pomarańczy, 6 dkg masła, 1 cytryna, 6 kostek cukru, 1 łyżeczka galaretki porzeczkowej, 1 szklanka białego wina, sól i pieprz do smaku.

Nasoloną lekko i poprószoną pieprzem kaczkę piec w brytfannie na własnym tłuszczu i polewać sosem powstałym w czasie pieczenia. Przygotować jasny karmel ze zwilżonego wodą cukru, dodać do niego sok z trzech pomarańczy oraz cytryny i gotować, aż wyparuje połowa płynu. Upieczoną kaczkę pokroić na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć pomarańczami w plastrach i trzymać cieple. Sos spod kaczki zlać z brytfanny i rozprowadzić nim mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z galaretką. Brytfannę wypłukać winem, a następnie wlać płyn do sosu i gotować, aż odpowiednio zgęstnieje. Kaczkę polać sosem, a jego resztę podać oddzielnie.

Naleśniki z pomarańczami

Na ciasto: 20 dkg mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, kieliszek (mały) koniaku albo rumu, oliwa do smażenia. Na nadzienie: 2 pomarańcze, 3 łyżki masła, 4 łyżki cukru pudru, kieliszek likieru pomarańczowego.
Z „wypoczętego” ciasta smażyć cienkie placki i nadziewać farszem przygotowanym w następujący sposób. Pomarańcze umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć z nich skórkę. Oczyścić je dokładnie i podzielić na cząstki. Rozgrzać masło, dodać cukier, skórkę i smażyć 2-3 minuty. Dodać cząstki pomarańczy, podgrzać i odstawić z ognia. Wlać likier, wymieszać i tym nadzieniem smarować naleśniki i składać w chusteczkę. Przed podaniem można naleśniki zapiec. Podawać przybrane chochołkami z bitej śmietany.

Smaczna jest sałatka z następujących składników: 30 dkg pieczonej piersi kurczaka, 2 pomarańcze, 2 jabłka, 1 puszka białej fasolki, 1 mały słoik majonezu, 2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz. Wszystkie ingrediencje, rozdrobnić, połączyć, wymieszać z majonezem.

mwmedia

Scroll to Top
Scroll to Top