Smak czekolady uważany jest za niezwykle przyjemny. Naukowcy ustalili, że to efekt składników tego smakołyku. Te same substancje powstają w organizmie człowieka uprawiającego seks.
Pigułka z czekolady dobra na seks
Czekoladę zjadamy szczególnie chętnie, gdy jest chłodno, a sumy jakie wydajemy na ten przysmak, są ogromne. Przykładowo, Szwajcarzy, od sierpnia 2003 do lipca 2004 roku wydali na niego 578 mln euro.
Czekolada jest nie tylko smaczna i niesie podnietę. Ma też wiele korzystnych dla zdrowia składników. Szczególnie ta gorzka, która, według przedstawionych we wrześniu badań greckich uczonych poprawia krążenie krwi. „Sto gramów gorzkiej czekolady poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych u zdrowych, młodych osób na co najmniej 3 godziny” – twierdzi dr Charalambos Vlachopoulos, kierujący zespołem badawczym z Ateńskiej Szkoły Medycznej.
To pozytywne oddziaływanie wynika z dużej zawartości flawonoidów (przeciwutleniaczy). Substancja ta poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, pomagając im się rozszerzać, czym zapobiega powstawaniu w krwi niebezpiecznych skrzepów. Wcześniejsze badania grupy naukowców z Włoch. I Wielkiej Brytanii wykazały, że gorzka czekolada podnosi stężenie przeciwutleniaczy we krwi o prawie 20 proc. Czekolada mleczna, niestety, nie oddziałuje w taki sposób.
Kolejne zdrowotne walory czekolady odkryli uczeni z londyńskiego Imperial College. Według nich, zawarta w czekoladzie teobromina to nieoceniona podstawa leku na kaszel. Medyczne oddziaływanie tej substancji występuje jednak dopiero, gdy jest ona skondensowana. Brytyjscy naukowcy odradzają więc objadanie się czekoladą, jeśli zachorujemy na grypę. Z tego samego powodu nowy lek, niestety, nie będzie miał czekoladowego smaku.
Czekoladę nauka traktuje poważnie. Holendrzy wykorzystali do do badań supersprzęt. Między innymi używane przez fizyków atomowych wyjątkowo silne źródło promieniowania – synchrotron ESRF.
FAKTY
Delicje z kakaowca
– Drzewo kakaowe osiąga wysokość do 15 m,
– Jego owoce mierzą 25 x 10 cm. Zawierają 20 – 60 nasion,
– Z nasion kakaowca – ziarna kakaowego – wytwarza się kakao, kakao a niego czekoladę,
– Najwięcej kakao produkują dziś kraje afrykańskie: Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana. Pierwsze miejsce wśród producentów wyrobów czekoladowych zajmuje USA.
Tadeusz Oszubski