Pierwiastki zdrowia i urody

Dla wielu z nas – zabieganych i zestresowanych – prawdziwym zbawieniem może się okazać kuracja mikroelementowa.

Naukowcy udowodnili, że niektóre mikroelementy zmniejszają nieprzyjemne objawy stresu. Dodają wigoru i pewności siebie. Najważniejszy jest tu magnez. Zwiększa on sprawność mięśni, układu nerwowego. Powoduje także zdrowy, spokojny sen. W czasie 10 minut silnego zdenerwowania nasz organizm wykorzystuje całą dzienną dawkę magnezu. Stajemy się wtedy jeszcze bardziej podenerwowani, zalęknieni, zmęczeni. Niedobór tego pierwiastka odbija się też na naszym wyglądzie – pogłębiają się zmarszczki, włosy są coraz słabsze, łamią się paznokcie. Dlatego tak ważne jest, aby pamiętać o uzupełnianiu tego minerału.

Dla palaczy i osób narażonych na wdychanie dymu niezbędny jest cynk. Ten pierwiastek chroni nas i wzmacnia osłabiony układ odpo rnościowy.

Żelazo, selen i magnez chronią organizm przed infekcjami, stąd tak ważne jest odpowiednie odżywianie na przełomie jesieni i zimy oraz wczesną wiosną. Gdy nie możemy pozwolić sobie na specjalną dietę, niedobory minerałów i witamin uzupełniać możemy gotowymi preparatami, które są do kupienia w aptece.

SELEN
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE – 50-70 mikrogramów
JAK DZIAŁA – opóźnia procesy starzenia się, zmniejsza ryzyko nowotworów i zawału serca, zwiększa odpo rność na infekcje, łagodzi objawy klimakterium, poprawia wygląd włosów i paznokci.
ŹRÓDŁA – ryby, skorupiaki, mięso, podroby, otręby, ziarna zbóż, cebula, czosnek, pomidory, awokado
RADY – niszczą go słodycze
ŻELAZO
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE – 10-18 miligramów, kobietom ciężarnym i anemikom zaleca się większe dawki
JAK DZIAŁA – wzmacnia odpo rność, zapewnia właściwe dotlenienie organizmu, zapobiega niedokrwistości, przeciwdziała zmęczeniu i apatii
ŹRÓDŁA – zboża, orzechy, rośliny strączkowe, mięso, podroby, suszone owoce, zielone warzywa, rodzynki
RADY – przyswajanie żelaza ułatwiają witamina C, miedź, kobalt i mangan, a utrudniają herbata i kawa; niszczy go gotowanie
MAGNEZ
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE – 250-380 miligramów, więcej potrzebują osoby pracujące umysłowo
JAK DZIAŁA – chroni przed skutkami zanieczyszczeń środowiska, zwiększa odpo rność, obniża lęk i napięcie, reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
ŹRÓŁA – pełnoziarnisty chleb, kasze, orzechy, figi, mleko, ser, warzywa strączkowe, kakao
RADY – ostra biegunka, ciężka praca fizyczna, trening i stres powodują niedobory magnezu
FOSFOR
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE – 800 miligramów
JAK DZIAŁA – niezbędny dla kości i zębów, zapewnia sprawne funkcjonowanie mięśni i nerwów, reguluje komórkową przemianę materii
ŹRÓŁA – mleko, jogurt, kefir, sery, mięso, drób, owoce morza, ryby, orzechy i nasiona
RADY – aby właściwie pełnił swą rolę potrzebuje wapnia i witaminy E
JOD
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE – 150 mikrogramów
JAK DZIAŁA – potrzebny do prawidłowego działania tarczycy, zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci
ŹRÓDŁA – Owoce morza, ryby, zielona sałata, ser, sól jodowana, brokuły
RADY – jedzenie dużych ilości kapusty i buraków powoduje obniżenie wchłaniania jodu
SIARKA
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE – 850 miligramów
JAK DZIAŁA – niezbędne dla zdrowia skóry, włosów, paznokci, odgrywa dużą rolę przy odtruwaniu organizmu
ŹRÓDŁA – fasola, jaja, ser, mięso, orzechy, soja
RADY – zawierająca siarkę sól glaubeeska i gorzka działa przeczyszczająco
KOBALT
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE – 8 mikrogramów
JAK DZIAŁA – wpływa na stan włosów, zapobiega siwieniu, potrzebny czerwonym krwinkom
ŹRÓDŁA – wołowina, wątroba, nerki, wieprzowina, mleko, jaja, ryby
RADY – poprawia wchłanianie żelaza
MIEDŹ
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE – 1,5-3 mikrogramy
JAK DZIAŁA – wspomaga tworzenie barwnika włosów, dodaje energii, ułatwia przyswajanie żelaza
ŹRÓDŁA – szpinak, sałata, ser, groch, fasola, owies, grzyby, ziemniaki
RADY – dużo miedzi zawiera korzeń żeń-szenia

Scroll to Top
Scroll to Top