świeżo wyciśnięte soki

Picie soków powszechnie uznawanych za egzotyczne

Coraz popularniejsze, choć wciąż uznawane za egzotyczne są soki z mało popularnych owoców i warzyw. Ale czy faktycznie warto pić sok np. z imbiru, wyciskany ze zboża, mięty czy szpinaku? Oczywiście, że tak. Ich zalety są cały czas odkrywane, choć na dzień dzisiejszy spokojnie można uznać, że świeżo wyciskane soki z tychże produktów to prawdziwa bomba witaminowo odżywcza.

Pobudź, zregeneruj, odżyw! Wszystko dzięki świeżo wyciskanym sokom ze zbóż

Soki zbożowe mają przede wszystkim działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Jednak to, co jest w nich najlepsze to fakt, iż doskonale regulują pracę naszego organizmu. Poprawiają pracę układu krążenia czy regulują procesy biochemiczne. Świeży sok ze zboża to także naturalna szansa na oczyszczenie organizmu z toksyn i substancji chemicznych. Soki zbożowe to także idealne wspomożenie terapii antynowotworowej. Bardzo często są zalecane przez lekarzy, jako napój zwalczający substancje rakotwórcze.

Mimo iż soki zbożowe są traktowane jako te, które oczyszczają organizm, mimo to trzeba zaliczyć je do bardzo odżywczych. Nie tylko neutralizują uczucie głodu, ale także pozwalają na osiągnięcie ‘wewnętrznej równowagi’. Dotyczy to wielu rodzajów świeżo wyciskanych soków ze zbóż, choć na pierwszy plan wysuwa się pszenica. Sok z tego zboża jest uważany przez dietetyków za najbardziej wartościowy ze wszystkich świeżo wyciskanych soków ze zbóż.

Świeży sok szpinakowy? Dlaczego nie!

Szpinak możemy spotkać w sałatkach, jako składnik surówki czy dodatek do jakiegoś dania. Ale sok? Oczywiście że tak. Właściwości soku szpinakowego, co prawda nadal są odkrywane, jednak dziś możemy stwierdzić, że jest to warzywo, z którego sok warto pić regularnie.

Przede wszystkim świeżo wyciskane soki szpinakowe, to doskonały napój neutralizuje zmęczenie. Jest to świetna alternatywa dla kawy, która jak wiadomo do najzdrowszych napojów nie należy. Poza tym, świeżo wyciśnięty sok ze szpinaku świetnie wpływa na nasz układ kostny. Działa (według wielu) lepiej na nasze kości niż białko zawarte w jogurtach naturalnych. Regularne picie świeżo wyciskanego soku ze szpinaku to także naturalna terapia antypruchniczna. Wspomaga zęby i reguluje poziom PH w ustach.

Korzystaj z wyciskarek przy produkcji soków z warzyw liściastych i ziół

Wiadomo, że z jednej porcji kopru, szpinaku czy garści zboża soku wytworzymy niewiele. Jednak jeśli skorzystamy z wyciskarki, to możemy mieć pewność, że to urządzenie da nam maksymalną ilość soku, jaką można wycisnąć z konkretnej porcji warzywa lub zioła.

Z wyciskarki korzystajmy nie tylko podczas produkcji soków z tychże warzyw, ziół czy zbóż, ale także przy domowym wytwarzaniu soków z innych owoców i warzyw. Dzięki wyciskarkom możemy być pewni, że nasze soki nie tylko będą zdrowe, ale i ‘wyciśniemy’ konkretny produkt maksymalnie jak się da. Wyciskarki to urządzenia pracujące bardzo wydajnie i dlatego warto jest zainwestować w odpowiedni sprzęt. Inwestycja w wyciskarkę, to przede wszystkim inwestycja we własne zdrowie.

Scroll to Top
Scroll to Top