olejek lawendowy

Olejek lawendowy

Podobno zapachem lawendy zachwycano się już w starożytności. Początkowo stosowano ją jako główny składnik perfum czy kadzideł. Dzisiaj, doskonale zdajemy sobie sprawę, iż lawenda oprócz pięknego zapachu posiada również szereg właściwości leczniczych.

Pozyskiwany z lawendy olejek jest świetnym, naturalnym lekiem zwalczającym ból głowy. Działa również przeciwbakteryjnie i odkażająco więc stosuje się go w celu zniwelowania objawów trądziku oraz łuszczycy. Co ciekawe, sam aromat skutecznie odstrasza komary, mrówki oraz mole. Jak widać, zastosowanie olejku lawendowego jest dzisiaj szerokie.

Olejek lawendowy w lecznictwie

Olejek lawendowy pozyskuje się przede wszystkim z kwiatów lawendy. Biorąc pod uwagę ich walory lecznicze, to warto zaznaczyć, iż w medycynie wykorzystuje się dwa gatunki tej rośliny – to lawenda wąskolistna i lawenda szerokolistna. Ciekawostką jest przy tym fakt, iż najwięcej olejku eterycznego znajduje się w kwiatach ususzonych – to około 3%.

Warto wspomnieć, że olejek lawendowy jest jednym z niewielu, który można bezpiecznie stosować bezpośrednio na skórę. Dzięki temu, wykorzystuje się go w celach leczniczych, w przypadku trądziku, łuszczycy, przy oparzeniach, ranach, obrzękach, ukąszeniach owadów. Smarując nim skronie pozbędziemy się migreny, masując mięśnie, rozluźnimy się i zniwelujemy ich ból. Olejek lawendowy jest też skutecznym środkiem w walce z wszawicą.

Olejek można także stosować wewnętrznie. Jako napar czy nalewka będzie łagodził dolegliwości żołądkowe – można go podawać nawet niemowlętom, przy kolkach, wymiotach, biegunce i rozdrażnieniu. Jego pozytywne działanie zauważa się również przy leczeniu chorób górnego układu oddechowego, układu krążenia czy układu nerwowego (koi nerwy i ułatwia zasypianie). I to nie wszystko, olejek lawendowy działa dobroczynnie na układ moczowy, bo oczyszcza je z bakterii, które mogą wywoływać infekcje.

Według specjalistów, regularne stosowanie olejku eterycznego pozwoli na budowanie odpowiedniej odporności organizmu.

Olejek lawendowy w kuchni

Niewiele osób wie, że olejek lawendowy jest doskonałą przyprawą, którą z powodzeniem można stosować w kuchni. Ma lekki, cytrusowy smak i doskonale nadaje się jako dodatek do deserów, koktajli i sałat. Cukier zmieszany z olejkiem lawendowym nada zaś tradycyjnie zaparzonej herbacie unikalny, słodkawy aromat. Można dodawać go również do dań mięsnych, przede wszystkim dziczyzny natomiast należy uważać z ilością – nadmiar może sprawić, że danie nabierze nieprzyjemniej goryczki.

Jak stosować olejek lawendowy?

Przede wszystkim wykorzystywany jest w aromaterapii – robi się z niego napar, dodaje do świec. Coraz częściej jego właściwości doceniają kosmetolodzy – lawenda jest składnikiem wielu kremów, które mają łagodzić pierwsze oznaki starzenia się skóry. Rozcieńczonym olejkiem można zaś smarować skórę – najczęściej w celach odkażających.

Warto wiedzieć, iż olejek lawendowy dodaje się także do innych olejków eterycznych a wtedy wzmacnia się ich działanie. Najczęściej miesza się go z olejkiem z melisy (na uspokojenie), rozmarynowym (na dolegliwości żołądkowe) czy cytrynowym (na odstraszanie komarów).

Artykuł opracowany w oparciu o materiały zawarte na stronie optima-plus.eu – dystrybutora olejków eterycznych.

Scroll to Top
Scroll to Top