Categories: EksperciZdrowie

Niebezpieczne alergie

Alergia staje się chorobą coraz bardziej rozpowszechnioną. Ilość czynników uczulających, które zafundować nam mogą katar sienny, czy migrenowe bóle głowy jest tak do końca nieokreślona twierdzi Marta Rachel, alergolog, pulmonolog, specjalista chorób dziecięcych.

Te najczęściej rozpowszechnione, a więc rozpoznawalne, to uczulenia na pyłki drzew, traw, czy roztocza obecne w domowym kurzu. Tymczasem są jeszcze uczulenia na powszechnie występujące przedmioty, czy pokarmy. Na liście alergenów znaleźć można m.in. nikiel, często używany do wyrobu biżuterii. „Po włożeniu kolczyków, czy klipsów zaczynają ropieć uszy. To jeden z dość wyraźnych, sygnałów, że czas odwiedzić gabinet alergologa” – twierdzi Marta Rachel. Równie zgubne w skutkach może okazać się włożenie np. spodni z niklowanymi guzikami, czy zamkiem błyskawicznym. Nawet krótkotrwały kontakt z tym metalem, może skutkować wysypką na skórze. Równie często i silnie uczulającym jest chrom, A ten obecny jest m.in. w skórze garbowanej używanej do produkcji obuwia. Właściciele nowych butów powinni uważać tez na obecne tam kleje, czy tworzywo sztuczne.

Bez perfum proszę
„W perfumach, o bogatym bukiecie zapachowym, uczula bardzo wiele czynników składowych. Są to głównie olejki eteryczne i syntetyczne substancje zapachowe. Perfumy wywołują najczęściej wyprysk, który z reguły staną się widoczne na twarzy i rękach. Należy pamiętać, że dodawanie perfum, nie tylko do kosmetyków, ale i do wielu przedmiotów użytku codziennego np. papieru toaletowego, może mieć wpływ na obraz choroby. Mogą np. pojawić się kłopoty z odbytem, co początkowo przynajmniej, najmniej kojarzone jest z alergiczną reakcją” – przestrzega dr Rachel.

Uczulenie na jedzenie
Na liście produktów spożywczych, których spożycie zafundować nam może zdrowotne kłopoty, od biegunki, po astmę oskrzelowa, są m.in. białko – mleka krowiego, jaja kurzego, ryb, mięsa, soi oraz białka niektórych warzyw i owoców (głównie fasola, groszek, pomidory, cytrusy i banany). „Uczulające działanie maja też sery żółte, ich spożycie grozi atakiem migreny. Przyczyną tego jest amina, która powoduje zmiany w naczyniach krwionośnych mózgu. Najwięcej tego związku chemicznego zawierają sery z niebieskimi żyłkami, takie jak: roqueort, gorgonzola i cheddar, gruyere oraz parmezan” – twierdzi dr Rachel. Miłośnicy kofeinowych używek nie mają powodów do zmartwienia. Kawa, uczula, ale bardzo rzadko Znacznie rzadziej niż herbata.

Szef, jak alergen
Choć może to brzmieć jak dowcip, ale czasami możemy reagować alergicznie… na szefa. „Uczulenie na pryncypała jawni się pod postacią pokrzywki tzw. cholinergicznej. Najczęściej dotyczy to mężczyzn w wieku 15- 25 lat. Są to wykwity, drobne bąble ograniczające się na bocznych powierzchniach rąk. Płeć przeciwna może reagować napadem duszności. A czy jest to uleczalne? Z pewnością, jak każda inna alergia. Najbardziej skuteczna metoda to wyeliminowanie chorobotwórczego czynnika, czyli zmiana… szefa” – zapewnia specjalistka, od trudnych, alergicznych przypadków.

Grażyna Woźniak

Share