Tylko urozmaicona dieta dostarcza organizmowi niezbędną dawkę witamin i biopierwiastków. Należy zatem jadać jak najwięcej warzyw i owoców – dziennie około 500 gramów.
Warto zwiększyć ilość spożywanego błonnika, który doskonale odtruwa organizm. Starajmy się wykorzystywać produkty spożywcze, tak by nie traciły wartościowych składników odżywczych.
Pięć praktycznych wskazówek
- – Kupujmy tylko świeże owoce i warzywa na bieżące potrzeby. Po kilku dniach przechowywania w lodówce tracą większość witamin.
- – Warzywa należy płukać szybko, pod bieżącą wodą, a zanieczyszczenia usuwać szczoteczką. Zbyt długie mycie wypłukuje z nich witaminy B i C.
- – Owoce i warzywa powinno się gotować w niewielkiej ilości wody i jak najkrócej. Pozostałą po gotowaniu jarzyn wodę można zużyć do zup, sosów – jest bogata w zdrowe składniki.
- – Marchewkę, pomidory i paprykę dusimy w niewielkiej ilości tłuszczu, gdyż zawierają rozpuszczalną w tłuszczach witaminę A.
- – Warzywa na surówki kroimy tuż przed podaniem, inaczej tracą witaminę C oraz witaminy z grupy B.