Nie trać witamin

Tylko urozmaicona dieta dostarcza organizmowi niezbędną dawkę witamin i biopierwiastków. Należy zatem jadać jak najwięcej warzyw i owoców – dziennie około 500 gramów.

Warto zwiększyć ilość spożywanego błonnika, który doskonale odtruwa organizm. Starajmy się wykorzystywać produkty spożywcze, tak by nie traciły wartościowych składników odżywczych.

Pięć praktycznych wskazówek

  • – Kupujmy tylko świeże owoce i warzywa na bieżące potrzeby. Po kilku dniach przechowywania w lodówce tracą większość witamin.
  • – Warzywa należy płukać szybko, pod bieżącą wodą, a zanieczyszczenia usuwać szczoteczką. Zbyt długie mycie wypłukuje z nich witaminy B i C.
  • – Owoce i warzywa powinno się gotować w niewielkiej ilości wody i jak najkrócej. Pozostałą po gotowaniu jarzyn wodę można zużyć do zup, sosów – jest bogata w zdrowe składniki.
  • – Marchewkę, pomidory i paprykę dusimy w niewielkiej ilości tłuszczu, gdyż zawierają rozpuszczalną w tłuszczach witaminę A.
  • – Warzywa na surówki kroimy tuż przed podaniem, inaczej tracą witaminę C oraz witaminy z grupy B.

Scroll to Top
Scroll to Top