Naleśniki to proste i szybkie danie, którym zaspokoisz swój głód. Chociaż najbardziej klasyczne serwowane są w wersji na słodko – z twarożkiem, możesz przyrządzić je także w wariancie na ostro. Nie wiesz, który wariant zasmakuje Ci bardziej? Poznaj typowe przepisy i wybierz swoją ulubioną wersję.
Chcąc przygotować naleśniki, wcale nie musisz być mistrzem kulinariów. Wystarczy dobry przepis na ciasto, a następnie przepis na farsz – dzięki temu samodzielnie przygotujesz danie, które będzie smakowało wybornie. Opcją są też obiady domowe w dostawie – to rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na gotowanie lub nie czują się na siłach, aby samodzielne pichcenie.
Przepisów na ciasto naleśnikowe jest wiele. Warto jednak skorzystać ze sprawdzonej receptury – po to, aby uzyskać efekt puszystych i miękkich placków.
Składniki (na 10 sztuk):
Jajka ubij. Przesiej mąkę i dodaj do jajek, a następnie wymieszaj. Dodaj mleko, wodę i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
Wylej odrobinę ciasta na rozgrzaną patelnię. Gdy spód naleśnika będzie zarumieniony, przewróć na drugą stronę.
Farsz serowy to klasyka sama w sobie. Odrobina naturalnego olejku waniliowego oraz szczypta cynamonu sprawia, że naleśniki są doskonałą ucztą smaków.
Przygotuj:
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Po uzyskaniu gładkiej masy, posmaruj nią wierzch każdego placka. Złóż w kopertę lub trójkąt.
Na rozgrzanej patelni podsmaż naleśniki do zarumienienia. Możesz podawać z musem owocowym – często w takiej wersji możesz je zamówić jako obiad domowy w dostawie pod wskazany adres.
Naleśniki w wersji wytrawnej najczęściej kojarzą się z krokietami. Wcale jednak nie musisz się do nich ograniczać – możesz przyrządzić danie na ostro, zbliżone swoim smakiem do kuchni meksykańskiej.
Przygotuj:
Podsmaż pieczarki, a następnie usmaż mięso i dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i cukier. Wszystkie składniki smaż przez chwilę, a następnie duś przez ok. 30 minut.
Na naleśnik wyłóż porcję farszu i zawiń w rulonik. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną tartego sera żółtego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Zapiekaj przez ok. 10 minut.
Naleśniki na słodko czy ostro? Która wersja najbardziej przypadła Ci do gustu?