Moc ukryta w kiełkach

Kiełki zawierają mniej kalorii niż ziarna, za to wielokrotnie więcej witamin i minerałów oraz mniej substancji szkodliwych dla zdrowia. Są szczególnie polecane w diecie wegetariańskiej, osobom cierpiącym na anemię, osłabionym, rekonwalescentom, młodzieży kobietom w ciąży.

Dlaczego warto je jeść?
Wzmacniają odpo rność – są bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, która chroni przed infekcjami,
pobudzają wydzielanie żółci, a więc przyspieszają przemianę materii,
zawarty w kiełkach potas zwiększa wydolność organizmu i podnosi skuteczność ćwiczeń fizycznych,
dostarczają wszelkich składników odżywczych, których nie brakuje w diecie na przełomie zimy i wiosny, a których niedobór często prowadzi do osłabienia układu nerwowego,
zawarte w kiełkach antyutleniacze opóźniają okres starzenia i pomagają zachować urodę.

Wybierz coś dla siebie
Rzodkiewka i rzeżucha – zawierają duże ilości witaminy C, przez co podnoszą odpo rność organizmu. Bogate są w siarkę, która korzystnie wpływa na wygląd włosów skóry i paznokci.
Pszenica – bogata w witaminę B6, E cynk żelazo, magnez oraz miedź, które są przede wszystkim wskazane dla osób zmęczonych, podatnych na stres niestrawność.
Soczewica – dzięki zawartości dużej ilości białka, żelaza, magnezu, cynku i witaminy C bardzo dobrze wpływa na stan zębów i układ nerwowy.
Soja – skutecznie koi nerwy, dodaje sił i apetytu, a to wszystko dzięki zawartości witaminy C i B1 oraz żelaza. Ponadto wzmacnia organizm, chroni żołądek i wątrobę oraz poprawia koncentrację.
Fasola mung – jest bogata w białko. Bardzo pożywna, ma dużo antyutleniaczy zapobiegających chorobom serca i nowotworom.
Słonecznik – dostarcza białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D i E oraz cynku, żelaza i potasu. Uspokaja i odtruwa.

Scroll to Top
Scroll to Top