Miksologia stosowana

Lato to doskonały okres do próbowania nowych smaków, a także stosowania własnych kulinarnych pomysłów. Na organizowanych przez nas grillach i przyjęciach warto zaskoczyć znajomych oryginalnymi daniami i kolorowymi drinkami o nietuzinkowych smakach. Czy jednak wiemy w jaki sposób prawidłowo podawać koktajle?

Oto kilka rad jak poprawnie serwować drinki.
Panom zwyczajowo proponujemy tzw. short drinki. Podaje się je w kieliszkach koktajlowych, a objętość alkoholu nie powinna przekroczyć 100 ml. Tego typu koktajle są zazwyczaj zdecydowanie mocniejsze od long drinków, ponieważ sporządzamy je bez dodatkowych rozcieńczaczy. Short drinki pije się zawsze z kieliszka lub szklanki, bez słomki.

Panie preferują koktajle, w których obecność alkoholu nie jest mocno wyczuwalna. Long drinki zawierają stosunkowo niewielką ilość alkoholu od 200 do 250 ml. Podawane są w wysokich szklankach obowiązkowo z plastikową słomką. Long drink to napój przede wszystkim orzeźwiający, z dużą ilością różnych soków owocowych lub napojów, tj., cola, woda sodowa czy tonik. Long drinki są zazwyczaj garnirowane (ozdabiane) kawałkami świeżych owoców, wisienkami koktajlowymi, kolorowymi parasolkami, wszystko zależy od wyobraźni barmana.

Musimy pamiętać, także, że koktajle należy zawsze przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem, najlepiej na oczach gości. Muszą być odpowiednio zimne i spienione – tylko w ten sposób spełnią swoje zadanie.

A więc do dzieła!

ŻYTNIA POUR

Składniki :

  • 40 ml wódki np. Extra Żytnia,
  • 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 10 ml syropu cukrowego,
  • 1 limonka,
  • ćwiartka pomarańczy,
  • kostki lodu

Przygotowanie
Wódkę, sok z cytryny, syrop cukrowy i lód umieścić w shakerze i dokładnie wymieszać. Następnie przelać do szklanki. Do napoju włożyć pokrojoną Limonie oraz ćwiartki pomarańczy. Przyozdobić wisienką koktajlową , pokrojoną pomarańczą lub kolorowymi parasolkami.

 

 

RŻYSKO

Składniki :

  • 40 ml wódki np. Extra Żytnia,
  • 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 10 ml syropu cukrowego,
  • 1 limonka,
  • ćwiartka pomarańczy,
  • kostki lodu

Przygotowanie
Mocno schłodzoną lub nawet zmrożona wódką zalać kostki lodu. Dodać syropu cukrowego. Udekorować spiralką z cienko pokrojonej skórki cytryny.

Uwaga! Składniki koktajlu zawsze nalewamy bezpośrednio na lód, nie odwrotnie.

Scroll to Top
Scroll to Top