Kuchnia

Makaron – dlaczego warto go jeść?

Choć przez wielu jest demonizowany i odradzany przy okazji wszelkiego rodzaju internetowych diet, makaron w istocie stanowi bardzo dobre źródło energii i w połączeniu z bukietem warzyw oraz dobrej jakości mięsem może stanowić pełnoprawne, smaczne i zdrowe posiłki. Nie musimy się również ograniczać tylko do jednego rodzaju klusek – tych są dziesiątki rodzajów, o dowolnym kształcie i z wieloma różnymi ziarnami oraz dodatkami. Dlaczego warto jeść makaron? Czemu nie należy go demonizować?

 

1. Źródło energii z całkiem niskim IG

2. Wiele rodzajów do wyboru

3. Lepszy na główne posiłki, niż kolację

 

Źródło energii z całkiem niskim IG

O ile nie cierpimy na celiakię, nie musimy obawiać się spożywania makaronu. Najlepszą jego formą jest al dente, ponieważ wtedy posiada on niższy indeks glikemiczny. Makaron dostarcza nam węglowodanów, jednak nie jest to równoznaczne z tym, że będzie nas tuczył. O ile zachowamy zdrowy rozsądek względem porcji, a także dodamy do klusek kilka warzyw, chude mięso i aromatyczny sos, możemy bez problemu stworzyć w pełni wartościowe, zdrowe i dietetyczne danie, które idealnie nada się na obiad.

 

Wiele rodzajów do wyboru

Obecnie na rynku mamy wiele różnych rodzajów makaronów. Podstawowym podziałem jest to, z jakiego ziarna został przygotowany: w takiej sytuacji możemy mówić o makaronach pszenicznych, żytnich i z pełnego ziarna. To jednak nie wszystko – możemy także kupić kluski z dodatkiem różnych warzyw, jak szpinak czy pomidory, a jeżeli dobrze poszukamy, dotrzemy także do typowo włoskich kombinacji, jak np. czarnego makaronu z dodatkiem atramentu kałamarnicy. Im ciekawszy znajdziemy, tym bardziej nietypowe i wykwintne dania jesteśmy w stanie przygotować, co zaskoczy naszych gości czy rodzinę. Więcej na ten temat dowiesz się pod tym adresem url.

 

Lepszy na główne posiłki, niż kolację

Choć makaron jest dla nas zdrowy, faktycznie powinniśmy raczej unikać jedzenia go na kolację, przed snem. Dotyczy to jednak wszystkich produktów, które zawierają dużą ilość węglowodanów, a nie tylko klusek samych w sobie. Zamiast nich możemy wieczorem wybrać dodatkową porcję warzyw, małą grzankę czy trochę większą porcję mięsa, dzięki czemu dostarczymy organizmowi więcej białek, które zostaną wykorzystane do regeneracji naszego ciała w czasie, gdy będziemy spać.

 

Makaron występuje w wielu różnych formach, postaciach i z różnorodnym składem. Nie powinniśmy go demonizować, a raczej włączyć do naszej diety, dzięki czemu zyskamy pożywne, zdrowe i smaczne źródło węglowodanów, idealnie komponujące się zarówno z daniami mięsnymi, wegetariańskimi, jak i wieloma zupami.

Share