Kuchnia karnawałem inspirowana

 

Karnawał – czas radości i zabaw, którym towarzyszy wspólne ucztowanie, a jak ucztować, to w najlepszym stylu – wśród wykwintnych pomysłów kulinarnych. Kuchnia inspirowana karnawałem to nowa propozycja kucharzy z restauracji Mosaiq.

Wystrzałowy Nowy Rok
Po rodzinnych i tradycyjnych kulinarnie Świętach Bożego Narodzenia spędzonych w gronie najbliższych, nadchodzi jak co roku czas zabaw i eleganckich kolacji, podczas których nie może zabraknąć smakowitych dań. Dań różnych od tych, którymi rozsmakowywaliśmy się przed Nowym Rokiem, bo karnawał to przeważnie kuchnia bardziej wyszukana, wykwintna, zdecydowanie lżejsza od kuchni Bożonarodzeniowej. Dobra kuchnia okresu karnawału zawiera elementy różnych kultur, więc kto lepiej podejmie taką inspirację, jak nie Mosaiq – jedna z najbardziej znaczących restauracji
w Polsce Południowej, słynna z wielokulturowego menu? W okresie karnawału, wrocławska Mosaiq Restaurant & Wine Lounge oferować będzie specjalne, wyjątkowe dedykowane menu. Szef kuchni, Rafał Borys, odwiedzającym restaurację gościom, zaserwuje lekkie dania – zachęcające startery, sycące dania główne i dopełniające smaki desery.

Chcemy, aby nasi goście spędzali w Mosaiq najważniejsze i najpiękniejsze dni w roku – właśnie dlatego stworzyliśmy specjalną ofertę bożonarodzeniową oraz nowe menu sylwestrowo-karnawałowe.  Nic tak nie zbliża do siebie ludzi, jak wspólna zabawa oraz smaczna kolacja przy jednym stole  – mówi Dagmara Krzeczkowska, właścicielka restauracji Mosaiq.

A w menu..
Wśród starterów apetyt rozbudzi carpaccio z pieczonej wołowiny serwowane z sosem z sałaty maślanej, pieczona kaczka serwowana na sałacie rzymskiej lub risotto z wyjątkowo aromatycznych karczochów jerozolimskich. Wielbicieli ryb oczaruje nasz regionalny smażony sandacz zaserwowany z omułkami i podkreślającym smak sosem, a dla gości ceniących dania mięsne zespół kucharzy proponuje comber z sarny lub grillowaną perliczkę. Jak podkreśla sam szef kuchni najlepszy deser w Mosaiq, czekoladowe moelloux, perfekcyjnie zwieńczy ucztę w resturacji.

Menu sylwestrowo-karnawałowe będzie dostępne już ostatniego dnia tego roku podczas organizowanego w restauracji Mosaiq Sylwestra oraz jako dania dnia już w styczniu 2012.

Scroll to Top
Scroll to Top