Główna » Recenzja Zdrowa i promienna skóra. 60 potraw dla pięknej cery

Recenzja Zdrowa i promienna skóra. 60 potraw dla pięknej cery

Gładka i promienna cera przez wieki była synonimem kobiecego piękna. I to bez względu na zmieniające się mody. Skóra twarzy to pierwsze co chcemy pokazać światu. Albo przed nim ukryć. Wiemy już, że jest ważna. Ale co z tym wszystkim mają wspólnego tytułowe potrawy??

Otóż Autorzy książki „Zdrowa i promienna skóra. 60 potraw dla pięknej cery” przekonują nas, a raczej udowadniają na konkretnych przykładach, że zdrowo wyglądająca skóra musi być dobrze odżywiona. Od zewnątrz, ale i od wewnątrz. Kosmetyki, ani te najpopularniejsze, ani te najdroższe, same nie wystarczą.

To dobra i zła wiadomość zarazem. Dobra, bo zamiast skupiać się nierealnych wymaganiach dotyczących wyglądu, możemy po prostu zadbać o siebie i swoją kobiecość codziennie w prosty sposób: jedząc odpowiednio, troszcząc się o siebie pokarmem. Zła, bo wymaga to zmiany pewnych nawyków, a z tym, jak wiadomo, trudniej.

Przyzwyczajone jesteśmy bowiem, przynajmniej co niektóre z nas, do diety niedbałej. Jedzenia w pośpiechu, produktów nie zawsze najwyższej jakości. A tymczasem odpowiednio zbilansowana dieta to droga do wydobycia piękna cery. I wiadomość rewelacyjna: skóra odbudowuje się już w 90 dni! Chyba warto zatem odrobinę się postarać?

Pomogą nam w tym zgromadzone przez Autorów książki żywieniowe metody naszych prababek, porcja rzetelnej wiedzy na temat roli witamin, ale przede wszystkim konkretne przepisy. Dostarczone wraz z listą produktów do kupienia, prostym opisem przyrządzenia i przepięknymi zdjęciami gotowych już potraw.

W książce „Zdrowa i promienna skóra. 60 potraw dla pięknej cery” znajdziemy między innymi przepisy na odżywcze koktajle, sałatki, misy mocy, świeżo wyciskane soki warzywne, owsianki i omlety. Sezonowe, inspirowane porą roku, dostępnością na bazarku, wspaniałymi składnikami odżywczymi.

Każdy z przepisów skomponowany tak, by utrzymać młodość naszej skóry, nawilżyć ją, ochronić przed słońcem i nadać jej piękny kolor, wygładzić i wesprzeć, gdy skóra jest problematyczna.

Cały czas używam zwrotu „Autorzy” – czas ich przedstawić, bo sami w sobie są doskonałą rekomendacją dla tego poradnika. Agata Ziemnicka to dietetyczka i psycholożka, która od lat uczy, jak zdrowo żyć i jak dbać o siebie jedzeniem. Założycielka fundacji KOBIETY BEZ DIETY i autorka poradników i książek z przepisami. Julien Sosso, Francuz, a renomę francuskiej kuchni zna chyba każdy. Uczył się wypieku prawdziwego chleba od piekarza prowadzącego organiczną piekarnię w sercu Charentes Maritimes. Jak twierdzi, gotowanie jest dla niego wyrazem miłości i obdarowywaniem siebie oraz innych.

Wspólnie postanowili obdarować nas poradnikiem, dzięki któremu możemy jednym prostym sposobem zadbać o dwie, bardzo istotne rzeczy – piękną, zdrową cerę i równie zdrową dietę.

Ula Nawrat

Zobacz również:

o książce „Zdrowa i promienna skóra. 60 potraw dla pięknej cery” w naszym serwisie

KONKURS! Do wygrania książki „Zdrowa i promienna skóra. 60 potraw dla pięknej cery”

Podziel się: