Główna » „Ramen. Zupa szczęścia i miłości”. Premiera najsmaczniej książki tej jesieni!

„Ramen. Zupa szczęścia i miłości”. Premiera najsmaczniej książki tej jesieni!

Dosłownie kilka dni temu miała miejsce premiera wyjątkowej – bo najsmaczniejszej – książki tej jesieni!

W 2000 r. ramen zawojował nie tylko bary i restauracje w Japonii, ale i największe japońskie media. Mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni ogarnęła kulinarna obsesja na punkcie „najlepszego rosołu świata”, a ich pasja szybko stała się zjawiskiem na skalę światową.

Ramen. Zupa szczęścia i miłości” Tove Nilsson to okazja, aby poznać nie tylko wyjątkowy smak ramenu, ale też fenomen towarzysko-społeczny, jakim się stał.

Czy wiesz, że…

  • Ramen stał się fenomenem kulinarnym, choć sama nazwa „ramen” funkcjonuje dopiero od lat 50. XX w.
  • Boom na ramen w Japonii trwa nieprzerwanie od 2000 r.
  • Koreańczycy używają zaproszenia na ramen jako wymówki, by spotkać się w bardziej intymnych okolicznościach. Dokładnie tak, jak Europejczycy… zapraszają na kawę po randce!
  • W 2018 r. w Japonii wyprodukowano prawie 4 miliardy opakowań ramenu instant!
  • Ramen może być zarówno mięsny, wegetariański, jak i wegański.

Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak od suszonych grzybów, alg, miso i płatków suszonej ryby oraz cudownie gładką powierzchnię z widocznymi kropelkami tłuszczu. W głębokiej misce znajdują się zwinięte nitki cienkiego, sprężystego makaronu, pływają marynowane w sosie sojowym jajka i inne dodatki. Bierzesz pierwszy łyk i… wpadasz po uszy!

Na Ramen składa się kilkadziesiąt przepisów, w których kluczową rolę odgrywają domowej roboty bulion i makaron ramen, ale znajdziesz tutaj również dania takie jak soba, udon, gyoza, okonomiyaki i tempura.

Tove Nilsson jest szefową kuchni i dziennikarką kulinarną. Nie ustaje w poszukiwaniach idealnego ramenu i najlepszego makaronu. Jest również autorką książek „Soda, lemonad & snacks” (Soda, lemoniada i przekąski 2014) i „Ägg” (Jajka, 2015).

Podziel się: