Kawa z kapsułki

Kawa z kapsułki – dlaczego jest taka dobra?

W malutkich kapsułkach znajdziemy szczelnie zamknięte zmielone ziarna kawy o niezwykłych aromatach. Dzięki nim możemy każdego dnia cieszyć się smakiem kawy jak z prawdziwej włoskiej kawiarni. Jednak to nie jedyne zalety kawy w kapsułkach. Dlaczego jest ona tak często wybierana przez prawdziwych smakoszy?

Jak powstaje kawa w kapsułkach?

Proces tworzenia kawy w kapsułkach jest wieloetapowy. Rozpoczyna się od wyselekcjonowania odpowiednich gatunków kawy, które zapewniają określone profile smakowe. Zależą one od warunków, w jakich rosły krzewy kawy. Nie tylko pochodzenie ma duże znaczenie dla ostatecznego smaku kawy w kapsułkach – równie ważny jest sposób jej uprawy.

Kawa nabiera cech regionu, w którym uprawiane są rośliny. Ważne są warunki pogodowe, skład gleby oraz wysokość nad poziomem morza, gdzie uprawiane są ziarna kakaowca. Dojrzewają w różnym tempie – z tego względu należy je zbierać w różnym czasie. Kluczowymi etapami na drodze do stworzenia znakomitej kawy jest palenie i mielenie, ponieważ od tych procesów zależy pełnia smaku i potencjał aromatyczny ziaren kawy. Hermetyczne zamknięcie kapsułek zapobiega utlenianiu i gwarantuje optymalną świeżość kawy.

Jakie ziarna wykorzystywane są do przygotowania kawy?

Na całym świecie prym wiodą dwa gatunki kawy: delikatna Arabika oraz wyrazista w smaku Robusta. Dużo dostępnych na rynku wariantów kawy to mieszanki obydwu gatunków, pozwalające wydobyć ich atuty w zależności od proporcji. Można znaleźć w nich smaki owoców cytrusowych, karmelu, czekolady, kakao czy też prażonych orzeszków.

Połączenie ziaren Arabiki i Robusty z Ameryki Środkowej i Południowej charakteryzuje się wyrazistym smakiem z nutami pieprzowymi. Odrobina Robusty pochodząca z południowych Indii dodana do Arabiki zapewnia głęboki i lekko pikantny smak. Natomiast wyczuwalna nuta kakao jest wynikiem użycia mocno palonych ziaren Arabiki, rosnących w Ameryce Południowej i Środkowej. Z kolei połączenie Robusty i jasno palonych odmian Arabiki, pochodzącej ze wschodniej Afryki, Ameryki Południowej i Środkowej, tworzy aromatyczny bukiet z łagodnymi nutami jaśminu.

Jeden ekspres – wiele możliwości

Komu przede wszystkim polecana jest kawa w kapsułkach? Oczywiście osobom, które lubią eksperymentować w kuchni! Szeroki wybór smaków i aromatów pozwala cieszyć się każdego dnia innym napojem. Miłośnicy kawy nie muszą czekać, aż skończy się opakowanie jednego rodzaju kawy – pojedyncze kapsułki dają możliwość parzenia różnych napojów w zależności od gustu kawosza. Espresso, lungo, americano, cappuccino, caffe latte, latte macchiato, a może mokka? Wybór kaw jest ogromny!

Gdzie kupić kapsułki z kawą?

Kapsułki Nespresso – gdzie kupić? Możemy to zrobić oczywiście przez stronę internetową Nespresso. Kapsułki, smaki i aromaty dostępnych tam kaw pozwalają cieszyć się innym napojem każdego dnia. To doskonała propozycja dla osób lubiących eksperymentować!

Materiał Partnera

Scroll to Top
Scroll to Top