Podczas gorących karnawałowych nocy nie może zabraknąć smakowitych drinków. Umiejętne przygotowanie koktajli wymaga kreatywności, zmysłu artystycznego i wiedzy. Radzimy jak za pomocą shakera wstrząsnąć światem.
Tajemna wiedza
Miksologia to dziedzina wiedzy o napojach mieszanych. Jej początki sięgają tradycji angielskiej XVI wieku i zasad sporządzania ponczu. Jednak nieoceniony wkład do nauki wnieśli Amerykanie, którzy rozsmakowali się w Egg Nogg, czyli miksturze rumu z ubitym jajem, śmietanką i dodatkiem cukru, a następnie w XIX wieku stworzyli całą książkę gromadzącą trzysta przepisów na drinki. Nowa moda szybko podbiła europejskie salony i tradycyjne puby. Kolorowe drinki piły eleganckie damy i francuskie pokojówki.
Mikslogia to nauka, która wymaga wiedzy i doświadczenia oraz wyczucia. Dobieramy smaki i barwy, za pomocą ziół, owoców i urokliwych detali komponujemy smaczny napój, który zagwarantuje świetną zabawę.
Akademia koktajlowa
Sekretem dobrego drinka jest harmonia idealnego połączenia. Mieszamy ze sobą różne alkohole, doprawiamy napojami bezalkoholowymi, dbając jednocześnie o aspekt wizualny. Przygotowując konkretny koktajl, należy ściśle trzymać się receptury i proporcji. Oczywiście możemy przyrządzać wyskokowe napoje bogów na własną rękę, jednak zawsze będzie to eksperyment i … ryzyko.
Dla osób, które czują w sobie bramański dar, dobrym wyjściem może być szkoła koktajlowa w postaci krótkiego kursu. Możemy robić takie podarunki znajomym – pasjonatom, a także tym, którzy na każdej imprezie katują nas swoimi tajemniczymi miksturami.
– Szkoła koktajlowa to interesujący, a przede wszystkim zabawny prezent na czas karnawału. Kurs prowadzi profesjonalista. Uczestnicy mogą nauczyć się podstawowych technik barmańskich. Poznać historię klasycznych koktajli i sposób ich przygotowywania. Smaczkiem są także anegdoty i historie zza baru, najczęściej stosowane przez barmanów sztuczki – mówi Justyna Greczanik-Bełezina z firmy Prezentokracja.pl organizującej eventowe upominki. Niezaprzeczalną korzyścią jest nauka metody nalewania free pouring, czyli napełniania szkła bez użycia miarek, a za pomocą rytmicznego liczenia.
Ostatni etap, dekorowanie, wymaga najwięcej wyczucia artystycznego. Osoby nie posiadające tego talentu zapewne ucieszy fakt, iż obecnie minimalizm jest w modzie. W zależności od tego czy przyrządzamy egzotyczną fiestę smaków czy tradycyjną ucztę dla podniebienia korzystamy z takich ozdób jak aromatyczne skórki cytryn czy pomarańczy, cząsteczki owoców, oliwki, wisienki koktajlowe czy mięta. Możemy także otoczyć brzeg kieliszka dróżką z cukru, dodać kolorowe mieszadełko. Potem pozostaje już tylko szaleństwo gorącej nocy. Tak właśnie zimą przywołujemy wakacje.
Przepisy na modne w tym sezonie drinki:
Składniki:
20 ml wódki ;
sok z wyciśniętej pomarańczy;
dopełnienie Sprite;
kostki lodu.
mięta
DEKORACJA: cząstki pomarańczy.
Long Drink – Mint Surfer
Składniki:
50 ml wódki;
20 ml likieru melonowego Monin;
20 ml sok ze świeżej cytryny;
50 ml soku jabłkowego;
Sprite jako uzupełnienie.
mięta
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki z kruszonym lodem. Uzupełniamy Spritem. DEKORACJA: cząstki cytryny, czerwona wisienka koktajlowa.
Long Drink – Sweet Dream
Składniki:
20 ml wódki;
10 ml świeżego soku z cytryny;
40 ml soku ananasowego;
plastry świeżego ogórka;
Sprite jako uzupełnienie.
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, przekładając plastrami ogórka. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. Uzupełniamy Spritem. DEKORACJA: twist z ogórka.
Long Drink – Red Mint
Składniki:
50 ml wódki;
cząstki świeżej limonki (6 cząstek);
5 listków świeżej mięty pieprzowej;
120 ml soku żurawinowego.
Przygotowanie:
Rozgnieć w wysokiej szklance listki mięty i cząstki limonki. Dodajemy kruszony lód. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. DEKORACJA: listki mięty.
Źródło: Prezentokracja.pl