Jakie wino

Jakie wino do Twoich kulinarnych podróży? Sprawdź, które wino warto mieć zawsze w kuchni!

Wina czerwone to klasyka, wina rose absolutny bestseller w ciepłe, letnie dni, podczas gdy wina musujące szturmem zdobywają życie nocne i doskonale odnajdują się na imprezach. Konsumpcja wina w Polsce rośnie, alkohole niskoprocentowe zajmują miejsce popularnej dotychczas wódki. Kultura picia alkoholu także rośnie – nasi rodacy doceniają wino nie tylko za zawartość alkoholu, ale także walory aromatyczne oraz wartości smakowe. Szczególne miejsce wino czerwone i wino białe zajmują w kuchni. Jak dobrać wino do potrawy? Oto kilka porad – zapraszamy!

Jakie wino do serwowania z potrawami?

W świecie czerwonego wina znajdziemy sporo wytycznych, z czym je podawać. Jakie wino do sushi, jakie wino do kaczki itd. Człowiek musiałby mieć całą piwniczkę najróżniejszych alkoholi, by zawsze idealnie dopasować podawany trunek do tego, co znajdzie się na talerzu. Odejdźmy jednak nieco od sztampy i skupmy się na rzeczywistości.

Szukając czerwonego wina po sklepowych półkach, bazując na szczepie czy kraju pochodzenia, rozboli nas tylko głowa. Żelaza zasada to wybierać takie czerwone wino, które nie zdominuje swoim charakterem samej potrawy. Wino musi uzupełniać bukietem doznania, jakie zapewnia danie główne. Do podstawowych zasad, można by rzec swoistego abecadła na salonach, należy serwowanie białego wina do potraw z białego mięsa i ryb, a czerwonego wina do potraw z czerwonego mięsa. Szybko jednak może okazać się, że sztywne trzymanie się tej zasady tylko zepsuje nam ucztę.

Jakie wino

Mimo, że białe mięso lub ryba są głównym składnikiem potrawy, czasami o smaku dania decyduje sos. Dlatego nie powinno dziwić serwowanie czerwonego wina do niektórych lekkich potraw – to odejście od normy jest całkowicie zrozumiałe. Zdecydowanie mniej skomplikowane jest dobieranie trunku do deserów. Słodkie czerwone wino powinno być podawane do słodkich dań. Czerwone wino wytrawne nie tylko będzie smakować tutaj bardzo kwaśno, ale także zepsuje nam deser. Białe wino słodkie dobrze natomiast idzie w parze z potrawami pikantnymi.

Zestawienie polecanych win: https://alkohol-online.pl/32-wina

Kiedy można odejść od zasady, jakie wino dobrać do potrawy?

Jeśli np. czerwone wino zostanie podane do potrawy w sposób, który zupełnie nie odpowiada podstawowym zasadom serwowania, nie zawsze należy ganić gospodarza. Może się tak zdarzyć np. w trakcie podróży. Lokalna kuchnia, czyli regionalne potrawy, bardzo często serwowane są z lokalnymi winami. Ma to charakter kulturowy i etniczny – czasem, połączenia te, choć nieoczywiste, są zaskakująco ciekawe. Tego typu doznania mogą przytrafić się nam podczas odwiedzania krajów bałkańskich oraz krajów środkowej i wschodniej Europy.

Jak nie wybierać wina do serwowania z potrawami?

Najgorszym wyznacznikiem doboru czerwonego wina jest jego cena. Przytrafia się to zwykle amatorom i osobom zupełnie nieobeznanym w tej kwestii. Otóż cena wina czerwonego nie gwarantuje odpowiedniego doznania smakowego, jeśli źle połączy się je z daną potrawą. Nie mamy gwarancji, że zainwestowanie dwukrotnie większych środków na czerwone wino do kolacji, będzie dla nas gwarancją doskonałego smaku.

Scroll to Top
Scroll to Top