Jak wykluczyć cukry z diety i nie rezygnować ze słodkości?

Cukry w nadmiarze są szkodliwe dla ludzkiego organizmu i jest to fakt. Potwierdzone to zostało odpowiednimi badaniami. Nie oznacza to jednak, że osoby unikające cukrów muszą radykalnie zmieniać dietę. Czym zastąpić produkty z cukrem?

Ograniczyć spożycie cukru można przez zmianę nawyków żywieniowych. Rezygnacja ze słodkich deserów, napojów gazowanych jednak łatwa nie jest. Zamiast kategorycznie rezygnować z ulubionych przysmaków, deserów czy nawet suplementów diety w tabletkach, można wprowadzić do diety produkty oparte o słodziki. Jednym z najbardziej znanych słodzików jest aspartam. Jest to produkt syntetyczny, jednak dokładnie przebadany pod kątem szkodliwości przez światowe organizacje i naukowców. Aspartam szkodliwość? Aspartam nie szkodzi zdrowiu, a stanowi doskonałą alternatywę dla cukrów i tłuszczy. Jego oznaczenie w Unii Europejskiej na produktach to E951. Gdzie można spotkać ten popularny słodzik?

Przede wszystkim produkty spożywcze

Aspartam jest dostępny jako słodzik, czy dodatek nawet w deserach mrożonych. Osoby kochające się w słodkościach nie muszą rezygnować z chwil przyjemności dla podniebienia. Aspartam jest ok. 200 razy słodszy od samego cukru, dlatego z powodzeniem sprawdza się w wymienionych produktach.

Aspartam to także produkty typu napoje słodzone, gazowane czy izotoniczne. Zarówno małe dzieci pijąc napoje gazowane, jak i sportowcy uzupełniający braki mineralne przez napoje izotoniczne mogą nie mieć obaw o cukier.

Nawet takie produkty jak gumy do żucia, dropsy mają aspartam w składzie zastępujący cukier. Słodycze bez cukru, mrożone desery nie będą szkodziły dzieciom i dorosłym przez nadmiar cukrów prostych. Utrzymają za to swoje walory smakowe, co nie odbiera przyjemności ich spożywania.

Wyroby mleczne, czekoladowe oraz słodka herbata

Zwolenników słodkości i produktów mlecznych również ucieszyć może fakt, że aspartam jest także stosowany w jogurtach naturalnych czy wyrobach czekoladowych np.: słodyczach robionych bez cukru. Na rynku dostępne są także klasyczne cukierki bez cukru. Brzmi paradoksalnie, ale jest to fakt – słodycze mogą być słodkie bez cukru.

Aspartam jest produktem bardzo słodkim, dlatego też występuje w słodzikach. Jeśli mogą istnieć dzięki niemu słodkości bez cukru, to także słodka kawa czy herbata. Aspartam jako słodzik dobrze sprawdza się do słodzenia napojów tradycyjnych. Dzięki niemu nadal można pić słodką i mocną herbatę, nie stosują cukru.

Lekarstwa i minerały bez cukrów

Osoby, które stosują suplementy diety z minerałami w postaci tabletek rozpuszczalnych, również mogą uniknąć cukrów prostych. Aspartam często jest stosowany w tabletkach rozpuszczalnych w wodzie. Aby zweryfikować, które produkty mają słodzik zamiast cukru, wystarczy przeczytać na opakowaniu skład i szukać oznaczenia E951.

Osoby, które się leczą farmakologicznie, także mogą stosować leki rozpuszczalne w formie granulatu czy tabletek do ssania z aspartamem. Przez utrzymanie słodkiego posmaku leki są przyjemniejsze w spożyciu. Do tego nie zawierają dużej ilości cukru, co jest ważne podczas diety czy dla cukrzyków.

Czy rezygnacja z cukru musi radykalnie zmieniać nawyki żywieniowe? Absolutnie nie! Wystarczy zastosować produkty ze słodzikiem lub zastosować słodzik do tradycyjnych napojów czy potraw.

Artykuł Partnera

Scroll to Top
Scroll to Top