Categories: Kuchnia

Insalata di Ceci e Ruchetta – czyli coś lekkiego na weekend!

Insalata di Ceci e Ruchetta – Sałatka z marynowanej ciecierzycy i rukoli, 6–8 porcji

Wszystkie składniki, z wyjątkiem rukoli, można kupić na zapas. Jest to klasyczna południowowłoska przystawka, która świetnie pasuje do tuńczyka, pieczonego lub marynowanego w oleju, do udźca baraniego w całości, pokrojonego w plastry lub w formie szaszłyku, a także do szynki prosciutto.

2 łyżki rozdrobnionej czerwonej cebuli
ćwierć łyżeczki wyciśniętego czosnku
2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
ćwierć łyżeczki drobno mielonej soli morskiej
ćwierć łyżeczki płatków ostrej papryki
70 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 puszki ciecierzycy (po 400 g), odsączonej i opłukanej
1 utarta marchewka średniej wielkości
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
2 szklanki rukoli

Zmieszaj cebulę, czosnek, ocet, sól i płatki papryki w niewielkiej miseczce, pozostaw na 10 minut, żeby smak się przegryzł. Następnie wlewaj ciągłym strumieniem oliwę, lekko ubijając. W innej misce zmieszaj ciecierzycę, marchew i pietruszkę. Dodaj sos i zamieszaj, tak aby ciecierzyca równomiernie pokryła się jego warstewką. Przykryj i wstaw do lodówki na 2–3 godziny, od czasu do czasu wstrząśnij sałatkę. Wyjmij z lodówki na pół godziny przed podaniem, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku. W ostatniej chwili dodaj rukolę i wymieszaj. Podawaj od razu. Subito!

Uwaga: Jeśli przygotowujesz sałatkę na piknik albo przyjęcie, włóż ciecierzycę na spód wysokiego i wąskiego pojemnika, na niej ułóż tuńczyka w oleju, gotowane krewetki albo obrane, gotowane na parze małże, a na samym wierzchu rukolę. Trzymaj w chłodzie, a tuż przed podaniem wstrząśnij od spodu.

Pasuje białe południowowłoskie wino Fiano di Avellino z Mastroberardino lub Feudi di San Gregorio.

Przepis pochodzi z książki Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella Davida Shallecka i Erola Munuza. Przeł. Sylwia Trzaska. Wydawnictwo Literackie. Premiera: 19 kwietnia.

Zdjęcie potrawy – © Paul Moore Studio.
Strona autora: http://www.mediterraneansummer.com/

Share