24 października 2014 w Zakopanem odbyło się uroczyste otwarcie restauracji Góralska Tradycja. Miejsce stworzone przez rodzinę Bachleda-Curuś inspirowane stylem zakopiańskim jest swoistym hołdem złożonym Witkiewiczowi
– Inspiracje do stworzenia tak wyjątkowego wnętrza czerpaliśmy z twórczości Stanisława Witkiewicza – mówi Albert Bachleda-Curuś, jeden z właścicieli restauracji. To właśnie Witkiewicz wykreował styl zakopiański i docenił podhalańską kulturę z całym jej bogactwem. Na przełomie wieku XX Zakopane było miastem sztuki – chcemy przywrócić te tradycje i sprawić, by na nowo odkryto piękno podhalańskiej kultury – dodaje Bachleda.
Wnętrze Góralskiej Tradycji, to efekt kilkunastu miesięcy pracy podhalańskich rzemieślników. Ręcznie wykonane elementy drewniane, wyjątkowy bar i przepiękna szafa na wina, miesiącami tkane ręcznie gobeliny czy imponujący kominek zachwycają i pozwalają choć na chwilę poczuć atmosferę dawnego Zakopanego.
W takim wnętrzu wykwintne dania z kuchni góralskiej przygotowywane przez jednego z najlepszych na Podhalu kucharza smakują wyjątkowo – Nasza kuchnia to połączenie góralskiej tradycji z nowoczesnością – mówi Dariusz Siciarz, szef kuchni Góralskiej Tradycji. Stworzyliśmy wyjątkową kartę dań, które – choć często oparte na góralskich przepisach – zaskakują swoją formą i wyjątkową kompozycją smaków.
Wyjątkowymi gośćmi tego wieczoru byli: Jolanta Kwaśniewska, Agnieszka Cegielska, Agnieszka Jastrzębska, Bogna Sworowska, Dorota Williams, Katarzyna Bachleda-Curuś, Małgorzata Socha, Tomasz Ossoliński.
foto: Agencja Fotograficzna EPOKA