Ekonomia gastronomia. Jedz lepiej i wydawaj mniej

W „Ekonomii gastronomii” chodzi o smaczniejsze jedzenie i mniejsze wydatki. Jej sekret to wybieranie możliwie najlepszych składników i ich optymalne wykorzystanie. Dzięki wielu smakowitym przepisom ten poradnik i książka kucharska w jednym pomoże wam w planowaniu i przywróci gotowaniu właściwe mu miejsce — w samym sercu rodzinnego życia.

Najważniejsze zasady „Ekonomii gastronomii”:
• Planujcie posiłki z wyprzedzeniem
• Kupujcie mądrze i oszczędnie
• Nie marnujcie jedzenia
• Zapełnijcie spiżarnie, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłku
• Róbcie dwa lub trzy posiłki z jednego
• Dokonujcie najlepszych wyborów na zakupach
• Z inwencją zamieniajcie resztki w nowe, ekscytujące dania
• Zamrażajcie i przechowujcie jedzenie, żeby starczyło wam na dłużej

Jak z kilograma fasoli wyczarować obiady na cały tydzień i jeść jak królowa? Jak z resztek chleba zrobić deser, a z połówki zwiędłego kalafiora kolację? To lepsze niż partyjka sudoku! Dzięki Allegrze i Paulowi marnowanie jedzenia wyda wam się okropnie nudne.
Karolina Domagalska, dziennikarka, ekolożka

Kupując tę książkę, wspierasz Federację Polskich Banków Żywności.

Brak planowania posiłków i przygotowywania listy produktów przed zakupami, błędy przy przechowywaniu oraz brak pomysłów na przetwarzanie niezjedzonej żywności powodują, że w rezultacie 1/3 wyprodukowanego jedzenia trafia na śmietnik. Nie stać nas na marnowanie jedzenia, nie tylko każdego z nas indywidualnie, ale też całego społeczeństwa. Nie chodzi jedynie o domowe wydatki, ale i o to, że wielu ludzi ma do żywności utrudniony dostęp. Jedno na pięć dzieci w Polsce żyje poniżej progu ubóstwa. To powinno skłonić do znalezienia najlepszych sposobów na powstrzymanie marnowania jedzenia w domu -zaznacza Maria Gosiewska, koordynatorka programuNie marnuj jedzenia” Federacji Polskich Banków Żywności.

Ekonomia gastronomia. Jedz lepiej i wydawaj mniej
Autor: Allegra McEvedy, Paul Merrett
Tłumacz: Anna Nowak
Format: 188 x 245 mm, Ilość stron: 320, Oprawa: twarda, Cena: 64,90

Scroll to Top
Scroll to Top