dieta

Dieta zbawienna dla Twojej skóry

Jakie produkty spożywcze wybierać, by skóra zachowała swój zdrowy wygląd? Uroda oraz to w jaki sposób się odżywiamy mają ze sobą wiele wspólnego. Zarówno to co dostarczamy od zewnątrz jak i od wewnątrz naszej cerze jest szalenie ważne. Poniżej znajdziesz informację jakie substancję, które możesz odnaleźć w tym co jesz, pomogą w utrzymaniu piękna i jędrnego wyglądu twojej skóry.

Antyoksydanty

Jest to zbiór wielu substancji, w tym witamin oraz polifenoli. Dzięki nim nasza cera chroniona jest przed promieniami słonecznymi, usuwają wolne rodniki oraz mają zbawienne działanie przeciwzapalne. Za jeden z najbardziej skutecznych antyoksydantów uważa się resweratrol, który możemy znaleźć w orzeszkach ziemnych, winogrona (w ich skórkach), a także dostarczyć go do organizmu pijąc czerwone wino. Również zielona herbata, jagody acai, kakao, czosnek i kawa mają w sobie całkiem sporo przeciw utleniaczy.

Krzem i cynk

Jedzenie zawierające w sobie cynk i krzem ma właściwości redukujące zmarszczki oraz świetnie poprawia elastyczność naszej skóry. Krzem dodatkowo świetnie radzi sobie przeciw cellulitowi, a także poprawia kondycję naczynek krwionośnych znajdujących się w naszej skórze. Jeśli chodzi o produkty do spożycia, nic tak nie dostarcza tak solidnej dawki krzemu niż banany, daktyle, owoce morza oraz kasza gryczana. Odpowiedzialny za produkcję kolagenu cynk możemy natomiast dostarczyć do organizmu poprzez spożycie orzechów, mięsa, produktów pełnoziarnistych, ryb, fasoli oraz również owoców morza.

Witamina B

Główną korzyścią z dostarczenia naszej skórze witaminy B jest jej ujędrnienie i nadanie jej większej elastyczności. Ponadto zapobiega ona procesowi glikacji (starzenia się białek aminowych) oraz rozwojowi zapaleń skóry. By uzupełnić deficyt tej witaminy zaleca się spożycie pestek dyni, sezamu, słonecznika, łososia, drożdży oraz warzyw strączkowych czy orzechów brazylijskich. Z nabiałów powinniśmy wybrać przede wszystkim mleko i jaja.

Witamina A

Mówiąc krótko dzięki temu składnikowi skóra stanie się w większym stopniu dotleniona, a jej włókna kolagenowe oraz zawarta w niej elastyna wzmocnią się znacznie. Witamina A odpowiedzialna jest w tym przypadku także za spowolnienie procesu starzenia się naszej cery. Pod dostatkiem znajdziemy ja w wątróbce zwierzęcej, jajkach oraz maśle. Dobrą decyzja jest także spożywanie owoców lub warzyw o barwie czerwonej, pomarańczowej i żółtej (marchew, papryka, morele). Zielone warzywa jak sałata, brokuły czy szpinak również mają jej pod dostatkiem.

Witamina C

Jest to bardzo popularny antyutleniacz o właściwościach wspierających wytwarzanie kolagenu. W jedzeniu znajdziemy ją w czarnej porzeczce, truskawkach, kiwi, papryce, szpinaku, kalafiorze i oczywiście w owocach cytrusowych.

Koenzym Q10

Występuje w roli wyśmienitego antyoksydantu i choć nasz organizm potrafi w sposób naturalny go wytworzyć, to z czasem jego produkowana ilość jest coraz niższa. Dostarczając go warto zadbać by był on wchłaniany w towarzystwie tłuszczów. Jeśli chcemy zaopatrzyć się w sklepie w bogate w niego produkty to powinniśmy wybrać np. brokuły, otręby, pieczywo pełnoziarniste, podroby, ryby lub szpinak.

Witamina E

Ujędrnia, łagodzi następstwa skórne spowodowane promieniami ultrafioletowymi, chroni włókna kolagenowe oraz nadaje cerze sprężystości. Jedząc tłuste ryby, orzechy migdały, kapuste, oleje oraz jagody na pewno nigdy jej nam nie zabraknie.

Nienasycowe kwasy tłuszczowe

Niwelują zły wpływ toksyn z naszego otoczenia, a także są pomocne w odpowienim nawilżeniu skóry. Bogactwo i różnorodność tych składników znajdziemy w awokado, pestkach, orzechach oraz rybach morskich o dużej ilości tłuszczu.

Materiał został przygotowany przez ekspertów portalu nadiecie.net

Scroll to Top
Scroll to Top